Teknoloji

Google, Aktif Gürültü Engelleme Özellikli Kablosuz Kulaklıklar Sayesinde İnsanların Nabzını Ölçebilecek

Giyilebilir teknoloji ürünlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu teknolojilerin kullanım alanları da giderek yaygınlaşıyor. Sağlık bölümünün yerini almasa da kalp atışı yüz,Kandaki oksijen seviyesi ve kan basıncını ölçebiliyorum Akıllı teknolojilere bileklerimizdeki akıllı saatler ile ulaşabiliyoruz. Bu teknoloji ilerlemeye devam ederken Google da yeni çalışmasını kullanıcılara duyurdu.

Teknoloji devi Google, kalp atışı yüz Kablosuz kulaklıklarla ölçmek için çalışmalara başladı. Üstelik bu kablosuz kulaklıklar yalnızca gürültü engelleme özelliği olması yeterlidir. Peki Google bunu nasıl yapıyor?

Akıllı saatler ve bilekliklerdeki nabız ölçüm teknolojisi fotopletismografiye dayanmaktadır.

Bu teknoloji sayesinde bireylerin kalp atış hızı %100 doğru olmasa da ölçülebilmektedir. Ritim bozukluğu olan hastalar ve özellikle de tansiyon hastaları için bir noktada hayat kurtaran bu özellik, bileklerimizdeki akıllı saatler ve akıllı bilezikler sayesinde fayda sağlıyor.

Google, yaptığı son çalışmalarla bu özelliği aktif gürültü engelleme özelliğiyle birlikte kullanıma sundu. kulaklıklara entegre etmek içinhazırlanıyor.

Teknoloji devi bunun için ses pletismografisi (APG) teknolojisini tanıttı.

Şirket tanıttı ses pletismografi teknolojisi,kulaklıklardaki hoparlörleri kullanarak düşük yoğunluklu bir ses. ultrason sinyali gönderiyorum. Bu sinyal kulaklıktaki mikrofonlar tarafından alınır ve bir yankı oluşturur. Kan damarları deforme olduğunda kulak kanallarının hacmi bir miktar değişir, dolayısıyla bu ultrasonik sinyallerle kalp atışları ölçülebilmektedir.

Google’ın açıklamasına göre bu teknoloji, farklı büyüklükteki kulak kanallarından veya farklı cilt tonlarından etkilenmiyor. Şirketin böyle bir açıklama yapmasının sebebi ise şu anda giyilebilir teknolojilerde kullanılan sensörlerin ten rengine göre tepki verdive bu hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor.

Merak edenler için: Google’dan odyolojik pletismografiyi gösteren bir resim.

Bu teknolojinin kulaklıkla müzik dinlerken bile düzgün çalıştığını belirten Google, gürültülü ortamlarda pek de doğru çalışmadığını söylüyor. Şirketin yanı sıra APG sinyalleriÇok gürültülü olabileceğini ve kişinin bu sinyallerden rahatsız olabileceğini ancak çalışmanın ilerleyen aşamalarında bu sorunu ortadan kaldırabileceklerini ekliyor.

Google’ın sağlık alanında sevindirici bir gelişme gösteren araştırmasının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu