Haber

Erzurum ve Iğdır’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı ERZURUM ve Iğdır’da törenlerle kutlandı. Erzurum’da düzenlenen geçit töreninde 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağı ve Türkiye’nin milli ve yerli otomobili Togg büyük ilgi gördü.

Erzurum’da Cumhuriyet Bayramı Hastaneler Caddesi’nde kutlandı. Vali Mustafa Çiftçi, 9’uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in halkın bayramını kutladığı törende şiirler okundu ve halk oyunları gösterileri yapıldı.

Vali Mustafa Çiftçi konuşmasında, “9 Kasım 1877 gecesi sabah ezanıyla Rus işgalinin duyurulması üzerine bebeğini beşiğinde bırakıp savaş alanına koşan Nene Hatun’un ruhuyla şehrimiz, Çanakkale Zaferi’nin ve Sakarya’nın habercisi oldu Bir milletin dini ve vatanı uğruna Gösterdiği kahramanlığın en büyük örneği olan Çanakkale Zaferi, Mehmet Akif’in askerlerimizi, savaştaki sahabelerin cesaretine benzetmesiyle hayat buldu. Bedir’in “Ne büyüksün ki Tevhid’i kanın kurtarıyor… Bedr aslanları ancak bu kadar büyüktü.” “Bu iman gücüne rağmen Mondros Mütarekesi ile batıyı kuşatan çelik zırhlı emperyalist devletler Yüzyıllardır çözmeye çalıştığı ‘Doğu Sorunu’ ile aziz milletimizi ‘Tarihin Nesnesi’ haline getirmek istedik” dedi.

Vali Çiftçi, “‘Hat savunması yoktur, savunma yüzeyi vardır, o yüzey tüm vatandır” diyen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde milletimiz küllerinden yeniden doğmuştur. Maneviyatından ve kendi özgün köklerinden aldığı inanç, inanç ve güçle Türkiye Cumhuriyeti tarih sahnesindeki yerini yeniden kazanmıştır.” Vatan, toprağı vatan yapan tüm değerlerin yer aldığı bir bütündür. Allah’a şükürler olsun ki, 2200 yıllık devlet geleneğimizle yaşadığımız coğrafyadaki bin yıllık Selçuklu ve Osmanlı mirasının mirasçıları olarak bizler, Türkiye Cumhuriyeti’mizin 100. yıl dönümünün haklı gururunu yaşıyoruz. Bu coşkuyu kadim şehrimiz Erzurum’da yaşamak ise bir başka mesele. Bir heyecan. Bilge Kağan’ın Cumhuriyet’e miras bıraktığı Türk gelenekleri, Erzurum’da düzenlenen kongrede “Ya istiklal ya ölüm” şiarıyla yeniden şekillendirilmiş ve Türk halkının milli karakterine en uygun yönetim şekli olarak cumhuriyet seçilmiştir. Yüz yıl önce bizlere emanet edilen millet iradesinin mutlak üstünlüğü, “Egemenlik, kayıtsız, kuralsız milletindir” şiarıyla gelecek nesillere devredilecektir” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın konserinin ardından geçit töreni başladı. Vatandaşların büyük ilgiyle izlediği geçit töreninde askeri birlikler ve gaziler alkışlar eşliğinde tören alanından geçti. Polis meslek lisesi öğrencileri ve vatandaşlar 100 metrelik Türk bayrağını alkışlarken, geçit töreninde Türkiye’nin milli ve yerli otomobili Togg da büyük ilgi gördü. Tören, resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarına ait araçların geçişiyle sona erdi.

BUZ PİSTİNDE KUTLAMA

Bu arada Türkiye Buz Pateni Federasyonu da Erzurum’daki buz pateni salonunda kutlama düzenledi. Buz pateni ve sürat pateni sporcuları buzda Türk bayrağını dalgalandırdı. Buz Pateni Federasyonu Teknik Komite Lideri Belli ve sürat pateni antrenörü eşi Adem Belli, kucağında 8 aylık bebekleri Asela ile Türk bayraklı pisti gezen sporculara katıldı. Buz pateni salonunda performans sergileyen sporcular, gösterilerinin ardından saygı duruşunda bulunarak, marşlar eşliğinde İstiklal Marşı’nı söylediler. Sporculara Buz Pateni Federasyonu Direktörleri Naci Korucu, Zekeriya Deniz, Köksal Kaçmaz, Özcan Işık ve aileleri eşlik etti.

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNDEN 100. YIL KOREAGROFİSİ

Palandöken ilçesindeki Şehit Polis Murat Ellik İlköğretim Okulu’nda eğitim gören 300 ilkokul öğrencisi anlamlı bir koreografi yaptı. Cumhuriyetin 100’üncü yılına ithaf edilen 100 sayısını oluşturan öğrencilerin çalışmaları drone kamerayla kaydedildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler beğeni topladı.

KOMANDOLAR IĞDIR’DA GÖSTERİ OYNADI

Iğdır’da Zübeyde Hanım Bulvarı’nda düzenlenen törene vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Vali ve Belediye Başkanı Ercan Turan ile Garnizon Komutanı Piyade Albay Cavit Tütüncü’nün halk bayramını kutladığı törende öğrenciler şiirler okudu. Vali Turan, “Dünyanın en kıymetli toprağı olan aziz vatanımız üzerinde, bu milletin bağımsız ve ayrılmaz bir bütün olarak sonsuza kadar var olacağına olan inancımı ifade ederek, hepinizin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bugün, var gücümüzle Büyük umutlarla, emin adımlarla geçmişimizden alıp ezelden ebede, birlik ve beraberliğe.” “Birlik ve beraberlik içinde yürürken, geleceğimizin teminatı ve dirilişin simgesi olan Cumhuriyetimizi tebrik ediyorum.”

Törende, Iğdır İl Jandarma Komutanlığı Suveren Jandarma Komando Tabur Komutanlığı’nda komandoların silahlarıyla gösterdiği gösteri dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu