Haber

Kızılay Depremzedeleri Yalnız Bırakmıyor

Kızılay, depremden etkilenen 10 ilde farklı noktalarda konumlanmış aşevleri, seyyar mutfaklar, yemek araçları, sağlık ve psikososyal destek grupları ile depremzedelerin her an imdadına yetişiyor. Kızılay, beyin sarsıntısı alanlarında 3 bine yakın profesyonel ve gönüllüsü ile yaraları sarmaya devam ediyor.

Kızılay, Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) göre, kendisine verilen asıl görev olan beslenme kümelenmesinde 10 il, 107 ilçe, 1422 nokta ve 424 paydaş ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Afet Beslenme Platformu üyeleri, 5 aşevi, 82 yemek aracı, 353 portatif mutfak, 55 portatif fırın ve 142 sahra mutfağı ile hizmet veriyor.

Ramazan’da 3 Öğün Yemek Dağıtımı Devam Ediyor

Afet Beslenme Platformu’na üye olan kurum ve kuruluşlar, Kızılay ve Kızılay ile uyum içinde bugüne kadar yaklaşık 264 milyon kişiye günde 3 öğün sıcak yemek sağlayarak afetzedelerin temel beslenmesini sağladı.

Afet Beslenme Kümelenmesi, depremden etkilenen 10 il ve 49 ilçede 1,6 milyon afetzedeye ramazan ayı boyunca günde 3 öğün yemek dağıtımına kesintisiz devam ediyor. Akşam yemeklerinin dağıtımı oruç saatlerinde yapılırken, oruç tutmayan mağdurlar için sabah ve ikindi yemek dağıtımları birebir lokasyonlarda ve çadır kentlerde yapılıyor. İftar menüsünün yanında afetzedelere sahurluk/kahvaltılık paketler dağıtılıyor.

Mağdurlar ihtiyaçlarını sosyal pazarlardan alıyor

Kızılay, vatandaşların gıda ve tüketim eserlerine daha kolay ulaşabilmesi için 11 adet sosyal market açarak depremzedelere ücretsiz eser dağıtıyor. Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de 8 sosyal market faaliyet gösterirken, 467.661 mağdur bu marketlerden ücretsiz olarak yararlanarak ihtiyaçlarını karşıladı.

11 Adet Portatif Sağlık Aracı İle Hizmet Vermektedir

Kızılay grupları, taşınabilir sağlık araçlarıyla hastaneye ulaşamayan afetzedelere de yardım sağlıyor. Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya olmak üzere 6 ilde hizmet veren 11 adet taşınabilir sağlık aracı, köy köy, ilçe ilçe dolaşarak afetzedelere birinci basamak sağlık hizmeti veriyor. Muayene, kan tahlili, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi ile taşınabilir sağlık

araçlarla 27.571 kişiye sağlık hizmeti verildi. Bugüne kadar 43.099 koli ilaç ücretsiz dağıtıldı.

115 bin kişiye psikososyal destek

Kızılay’ın psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının desteği ile afet bölgesinde psikososyal destek sağlanmaktadır. Hayatta kalanların beyin sarsıntısının yarattığı travmayı atlatmasına yardımcı olan Kızılay, bugüne kadar 115 bin 334 kişiye psikososyal destek hizmeti verdi.

2619 köye yardım ulaştırıyoruz

Binlerce işçi ve gönüllüyle afet bölgesinde hizmet veren Kızılay, depremin ilk anından bu yana 2619 köye insani yardım malzemesi ulaştırdı. Kızılay, ihtiyaç sahibi vatandaşlara aile mutfak seti, battaniye, gıda kolisi, hijyen seti, ısıtıcı, yatak, kömür, odun, soba, katı gıda ve giyim yardımları ulaştırıyor.

Afet Alanından Tahliye Edilen Afet Mağdurlarının İhtiyaçlarının Karşılanması

Kızılay, depremden etkilenenler arasında seferber oldu ve farklı illere tahliye edildi. 71 ilde afetzedelere yardım eli uzatmak; giyecek, yatak, battaniye, mutfak malzemeleri, kuru gıda, hijyen malzemeleri, temizlik malzemeleri, gıda kolileri ve sağlık malzemeleri olmak üzere yaklaşık 3,9 milyon yardım malzemesi dağıtıldı.

Kızılay Gönüllüleri Depremzedeleri Yalnız Bırakmadı

Depremin ardından Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgesine gelen Kızılay gönüllüleri, depremzedelere yardım için seferber oldu. Kızılay gönüllüleri ilk günden bu yana Ramazan ayı boyunca yardım dağıtımı, gıda dağıtımı, sahur paketlerinin hazırlanması, psikososyal güçlendirme çalışmaları ve yardımların tasnif edilmesi gibi Kızılay’ın tüm yardım faaliyetlerinde yer almaktadır.

Gönüllüol.org sistemine kayıtlı 310.206 gönüllüsü bulunan Kızılay, afet çalışmalarına 55.782 gönüllü katılım sağladı. 23 paydaş kurum ve faaliyetlere katılan 18 farklı ülkeden gönüllü ile gönüllü iş birliği sağlanmıştır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu