İş

Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Lideri ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akikbek Caparov, Özbekistan ile ticaret hacminin 2022’de 543 milyon doları aştığını ve milyarlarla ifade edilebilecek seviyelere ulaşmayı umduklarını kaydetti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Ulusal Yatırım Ajansı ve Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayelerinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu’nda her iki ülkeden 200’den fazla iş insanı karşılıklı ticareti görüştü. ve yatırım fırsatları.

Forumun açılışında konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Lideri ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akikbek Caparov, kardeş ülkemiz Özbekistan’dan gelen iş adamlarını ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, forum ile iki ülkenin ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. iki ülke ve iki halkın refahını iyileştirmek.

Yarın Kırgızistan’a gelmesi beklenen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şafket Mirziyoyev’in ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Caparov, bu ziyaretin iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünde yapıldığına dikkat çekti.

Özbekistan’ın Kırgızistan için güvenli bir komşu, kardeş ülke ve stratejik ortak olduğunu belirten Caparov, Kırgızistan halkının büyük çoğunluğunun Semerkand, Buhara, Hive, Kokand gibi şehirlere ve El-Kharezmi, Mirza gibi büyük şahsiyetlere aşık olduğunu ifade etti. Uluğbek ve Alişer Navoi. bir bağlantı olduğunu kaydetti.

Caparov, iki ülke arasında en yüksek stratejik ortaklığın yanı sıra yapıcı ve güvene dayalı bir diyalog kurulmasının altını çizdi.

Kırgızistan’da 22 ortak, Özbek sermayeli 38 şirket faaliyet gösteriyor

Caparov, Kırgızistan’da 22 Kırgız ve Özbek ortaklığının yanı sıra Özbek sermayeli 38 şirketin faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Ülkede özel bir vergi sistemi oluşturduklarını belirten Caparov, Özbek yatırımları kapsamında ülke ekonomisine katkı sağlayacak ileri teknolojiye sahip kurumsal yatırımları beklediklerini hatırlattı.

Caparov, iki ülkenin dış ticaret hacminin 2022’de 543 milyon doları aştığını ve milyarlar denilebilecek seviyelere ulaşmayı umduklarını belirtti.

“Enerji sektöründe yatırım bekliyoruz”

Hava kirliliği, iklim değişikliği gibi küresel sorunların olduğuna dikkati çeken Caparov, “Kırgızistan’ın yenilenebilir enerji yatırımlarına ihtiyacı var. Hidro, güneş, rüzgar ve termal enerji kaynakları bakımından zengin olan Kırgızistan’ın Özbekistan’dan öğreneceği çok şey var. Küçük ve küçük” Özbek firmalarından orta ölçekli hidroelektrik santralleri. Santrallerin inşasına yatırım yapmalarını bekliyoruz.” dedim.

Denize erişimi olmayan ülkelerin ülkeler arasındaki pazarlara erişim için ulaşım koridorları oluşturmasının değerli olduğuna dikkat çeken Caparov, Özbekistan’da geçen yıl imzalanan Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu yapım projesinin Güneydoğu’yu hedef aldığını söyledi. Orta Doğu ve Batı pazarları.

İki ülke arasında turizm alanında iş birliğine değinen Caparov, 2022’de 3 milyon Özbek turistin ülkelerini ziyaret ettiğini hatırlatırken, Kırgızistan vatandaşları da Özbekistan’a ziyaretlerini artırdı.

“İşbirliği yeni bir ivme kazandı”

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Başkanı Sardor Umurzakov yaptığı konuşmada, “Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki işbirliği, Cumhurbaşkanları arasındaki siyasi irade, kişisel çıkarlar ve dostane ilişkiler sayesinde yeni bir ivme kazanmıştır. Ülkelerimizde mevcut ortak siyasi ekonomik işbirliğini ve siyasi düzeyde benzeri görülmemiş karşılıklı güveni artırma iradesi mevcut.” dedi.

İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı unsurlarla gelişmesi için her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Umurzakov, “Her iki ülke de yatırıma odaklanmalı. Yeni zorluklar ve yeni risklerin ortaya çıktığı yarın insanlığı ve dünyayı neler bekliyor bilinmez. Senin yanında olmalıyız.” dedim.

Umurzakov, endüstriyel, bölgesel işbirliği ile ulaşım ve lojistiğe yapılan yatırımların bağların gelişmesi için değerli olduğunu kaydetti.

Forum sonunda tarım, dokuma, inşaat ve makine satışı alanlarında 150 milyon doları aşkın mutabakat zaptı alışverişinde bulunuldu.

habersivasli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu