Haber

Filistin Dışişleri Bakanı Kolombiya’yı Ziyaret Etti

Kolombiya’yı ziyaret eden Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile görüşmesinin ardından başkent Bogota’da “Filistin Devleti Caddesi”nin açılışına katıldı.

Petro tarafından Casa de Narino Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edilen Dışişleri Bakanı Maliki başkanlığındaki Filistin heyeti, Kolombiya ile 4 ikili anlaşma imzaladı.

Filistin heyetinin Başkan Petro ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülke diplomatik ilişkilerinin yeniden yakınlaştığı belirtilirken, “Diplomatik vize muafiyeti” alanlarında 4 farklı ikili anlaşmanın imzalandığı bildirildi. , teknik işbirliği, akademik işbirliği ve siyasi konularda istişare”.

Açıklamada, Kolombiya hükümetine misafirperverliğinden dolayı teşekkür edilerek, “200 yıldır dayanışmaya katkıda bulunan ve dayanışmayı güçlendiren iki halkın karşılıklı desteğiyle yeni bir yakınlaşma başlıyor. Sokağın açılış töreni, her iki halk arasındaki kardeşliğin ve anlayışın göstergesidir.” ” Onun sözleri yer aldı.

Gün içerisinde Filistin heyeti ve Kolombiyalı yetkililer, adını Bogota’nın kuzeyindeki bir caddeden alan Filistin Devleti Bulvarı’nın açılış kurdelesini kesti.

Kolombiya basınına göre Filistin heyetinin ziyareti ve caddenin açılması iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde yakınlaşmaya yol açacak.

Kolombiya’nın İsrail ve Filistin ile ilişkileri son yıllarda değişti

Kolombiya eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, görev süresinin bitimine kısa bir süre kala, 9 Ağustos 2018’de Filistin’i devlet olarak tanıdığını duyurdu.

Santos’tan sonra göreve gelen bir önceki Başkan Ivan Duque, Kasım 2021’de bu ülkeye yaptığı resmi ziyarette İsrail’le yakınlaşmış ve Kudüs’te diplomatik temsilcilik olan ticari ofisi açmıştı.

Gelişmelerin ardından Filistin Ulusal Otoritesi (PNA), Duque’yi eleştiren bir açıklama yaptı.

Ağustos 2022’de Kolombiya’da seçimleri kazanan Petro, nisan ayında X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Filistin’in egemen, bağımsız ve özgür bir devlet olma hakkı vardır.” Bu kelimeyi kullandı.

Petro, Filistin’e ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, “Filistin’in devlet olarak tanınması neden ciddi diplomatik sonuçlara yol açsın?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu