Haber

“Anayasa Değişikliği”nin Sivil Toplum Kuruluşları Tarafından Değerlendirilmesi… Eşik Sözcüsü Sevilay Çelenk: “Laiklik İlkesinden Sapma, Açık İhlal Sözü…

Eşitlik İçin Kadın Platformu (THRESHOLD), Türk Tabipler Birliği ve KESK gibi sivil toplum kuruluşları; AKP ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Sevilay Çelenk, “Temel hak ve özgürlükler hiçbir şekilde referanduma konu olamaz. Bu çok tehlikeli bir girişimdir. Anayasa’daki eşitlik ve laiklik ilkesine aykırı bir düzenlemedir. Açık bir ilke ihlali vardır.” Açıkça dinsel inanç ihlali var, bu laiklik ilkesiyle bağdaşmayan cümlelerin Anayasa’ya konulmasına çalışıyoruz.”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (THRESHOLD), Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yönetici ve üyeleri; Bugün Ankara’daki Mülkiyeliler Derneği’nde yaptıkları açıklamada, AKP ve MHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu anayasa değişikliği teklifini değerlendirdiler.

“BAYANLARI SADECE SİYASİ BİR MALZEME YAPIN”

İŞİK Sözcüsü Sevilay Çelenk şunları söyledi:

“Tarihi bir itiraza ses vermek için buradayız. 500’den fazla kurumu bir araya getirmek için emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ederek başlamak istiyorum. Burada önemli bir itirazı seslendiriyoruz. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin gündeminde olan bir konu. uzun zamandır kadınların hayatının her alanında gündemde olan, günlük hayatta başörtüsü kullanımının önünde bir engel yoktu ve bu tartışma gündemimizden çıkmalıydı… Ama AKP hükümeti bunu yaptı. özellikle bu seçim sürecinde bir taciz aracı çıkarmak ve bu konuyu tartışmaya açarak canlı tutmak, kadını siyaset malzemesi haline getirmekten başka bir şey değildir.Kadınların siyasette kullanılmamasını sağlamak amacıyla CHP genel başkanının önerisi; Kemal Kılıçdaroğlu’nun güvence vermesi AKP’nin el çabukluğuyla, çifte istismar versiyonuyla önümüze getirildi.

9 Aralık 2022’de yazılan AKP, MHP ve BBP’nin 336 milletvekilinin önerisi olan anayasa değişikliği teklifinin hak ve özgürlükler alanında ciddi tehlike oluşturduğunu ve bu amaçla oluşturulduğunu düşünüyoruz. Biz buna ‘hayır’ demek için buradayız. Muhalefet partilerinin buna ‘hayır’ demesini tavsiye ediyoruz. Çünkü kanunları uygulamayan, anayasayı çiğneyen bir iktidar anayasa yapamaz diyoruz.

“ÇOK KEZ HUKUKA AYKIRI VE HUKUKA İHLAL EDEN BİR GÜÇÜN BÖYLE BİR LİSANSININ OLMADIĞINA İNANIYORUZ”

EŞİK çağrısı ile bugün 500’den fazla kurum bu itirazı seslendirmek için kampanya başlattı. Bu kampanya devam ediyor. Bu itiraz, TBMM gündemine getirilen anayasa değişikliği teklifinin, görüşülmeme ve bu toplantılara katılmama tekliflerinin kayıtsız olarak reddedilmesini içermektedir. Çünkü AKP’nin bu konudaki sicili malum… Hukuku defalarca çiğnemiş ve uygulamayan bir iktidarın anayasa değişikliği yapması kabul edilemez. Böyle bir yetkinliği olmadığını düşünüyoruz.

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER HİÇBİR ŞEKİLDE REFERANDUMA TABİ OLAMAZ”

AKP’nin de bu konuda toplumdaki kutuplaşmadan yararlanmak için bu konuyu referanduma götürmek istediği ve aslında bu referandumun seçim takvimiyle birleştirildiği açıktır. Tüm değerli hukukçuların dediği gibi onların yorumlarından faydalanarak konuşuyoruz; Temel hak ve özgürlükler hiçbir şekilde referanduma konu olamaz. Bu gerçekten çok tehlikeli bir girişimdir.

“Laiklik ilkesinden sapma açık bir ihlaldir”

Anayasa değişiklik teklifini hazırlarken bu değerli muhataplar bu işe dahil olmuyorlar; Bu öneri hiçbir şekilde bu sürece dahil edilmedikleri için kadınları ve LGBTİ pozitifleri düşmanlaştırarak gündemimize getiriliyor. Anayasa’nın eşitlik unsuruna ve laikliğe aykırı bir düzenlemedir. Laiklik ilkesinden sapma, ilahiyatın açık bir ihlalidir. Dini inançlarla ilgili giyim kuşam ve laikliğin bu unsuruyla bağdaşmayan cümleler gibi maddeler Anayasa’ya dahil edilmeye çalışılmaktadır.

Son gelişmeyi anlatayım, umarım doğru değildir; Bir habere göre Gelecek Partisi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı meselesine ancak iktidar blokunun getirdiği anayasa değişikliğine evet derse destek vereceğini açıklıyor. Bu vahim bir gelişmedir. Adayın kim olduğu değerli değil; Ancak böyle bir siyasi pazarlık sorunu şantaj olarak kabul edilemez. Bunu her şekilde reddediyoruz. 5 Ocak’ta altılılar masası bu konuyu görüşecek, tekrar ifade ettik; EŞİK olarak bu toplantıdan önce tüm taraflardan randevu talep ediyoruz. Görüşlerimizi, itirazlarımızı belirtmek isteriz. “

“BİZ KADIN HEKİMİZ, KADIN BEDENİNE OY VERMEYE ÇALIŞANLARI REDDEDERİZ”

Türk Tabipleri Birliği Kadın Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, şunları söyledi:

“Teklif şu ki, rejim değişikliği yaratmaya yönelik olduğu ve Türkiye’de yükselen kadın emeği ile bu değişikliği ortadan kaldıracağımız inancıyla başlamak istiyorum. TTB kadın hekimleri ve kadın sağlığı olarak söyleyecek sözlerimiz var. Siyasi iktidar ve muhalefet partileri.Ülkemizin bir an önce çözülmeyi bekleyen yoksulluğu, eşitsiz gelir dağılımı Hukuksuzluk varken, hayvanlara ve doğaya yönelik her türlü şiddet varken, bu konuşmanın siyaset malzemesi olmasına karşıyız.Biz kadın doktorlar bunu yapmaya çalışanları reddediyoruz. Kadın bedeni üzerinde oy kazanmak.Bu öneri laiklik ve eşitlik ilkelerine aykırıdır.Başörtüsü yönetmeliği adı altında rejimin ve demokrasinin değerlerini tasarlama girişimidir.Toplumun uyum arzusudur. tek bir din üzerinden farklı din ve inanç sistemleriyle.

Biz kadın doktorlar, kanun değişikliği haberlerine uygun olarak halkın insan haklarının, sağlık hakkının manevi, fiziki ve siyasi anlamda yerine getirilmesinin devletin önceliği olduğunu düşünüyoruz. devlet en iyi şekilde Sonuç olarak, biz hanımlar sizin tercih ettiğiniz malzeme değiliz. Bunun altında yatan dinci gerici yaklaşımın da farkındayız. Kadınlara sorulmadan yapılan bu yasa değişikliğini reddediyoruz.”

“BU AMAÇ TOPLUMSAL MUHALEFETİ ZAYIFLATMAK VE O ZAMANDA KENDİ OYLARINI GÜÇLENDİRMEK”

KESK Hukuk TİS Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz şu açıklamayı yaptı:

“Ekonomik koşullar bu noktada ve ekolojik, ekonomik, toplumsal ve siyasi birçok krizin yaşandığı bu süreçte, meşruiyetin azaldığı bir dönemde iktidar yeni bir iddiayla karşımıza çıktı. Burada toplumsal muhalefeti zayıflatmak, aynı zamanda kendi oylarını pekiştirmek, cemaatlere, bağlı olduğu vakıflara, derneklere, milyonlarca paramızı aktardığı taraflara destek vermektir.

AKP MHP iktidarının uyguladığı liberal muhafazakar gerici politikaların her gün karşımıza çıktığına şahit oluyoruz. Çocuklara yönelik tecavüz ve istismar karşısında ne görüyoruz? Toplumun aşina olduğu farklı bir gündem yaratma, faili değil mağduru suçlama ve gün ışığına çıkan her çocuk istismarını normalleştirme politikalarını sürdürmektedir. Ülkemizde her gün 3 kadın öldürülüyor. Bunlar istatistiklere yansıyan şeyler. Bu yasa tasarısı ile kız çocuklarının da dahil olacağı karanlık bir dönemi yeniden tanımlıyoruz. Kızlar karanlık beyinlerin eline, vakıfların ve cemaatlerin karanlık zindanlarına mahkûmdur. Cinsiyet ayrımcılığı içeren, ille de yaş sınırı olmayan ve toplum nezdinde ayrımcılığın suç sayılmasını artıracak bu teklifi ille de kabul etmiyoruz.”

“AKP GİZLİ KADINLARA GARANTİ VERMEK İSTEYSE CHP’NİN BU TEKLİFİNİ KABUL EDERDİ”

EŞİK Üyesi Berrin Sönmez, yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile söz konusu teklif üzerine CHP Genel Merkezi’nde görüşeceklerini söyledi. Sönmez dedi ki:

“AKP bu anayasa değişikliği teklifinin gündeminde ve böyle bir tehlikeden alarma geçen, uzman mesleklerde başörtülü çalışma haklarının ellerinden alınabileceğini düşünen birçok hakim ve doktor vardı. CHP’nin kanun değişikliği önerisi başörtülü ve başörtülü olmayan kadınların eşitlikçi bir düzenlemesiydi, isteseydi CHP’nin başörtülü kadınlara garanti verilmesi teklifini kabul edecekti. CHP’nin teklifi tamamen ayrımcılık odaklıdır.Bu anayasa teklifi asıl sorunu örten bir şeydir.Öte yandan kamu yönetimine her türlü başörtüsü takmayan kadını işten çıkarma yetkisi vermektedir.Teklif kabul edilemez. Birçok din aydını da bu teklifi reddediyor.Altımasa ile görüşmemizin devam ettiğini de belirteyim.Randevularımız devam ediyor yarın Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğiz. .”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu