Ekonomi

Mortgage Faiz Oranları Düşerse Konut Fiyatları Ne Olur?

2021 yılında başlayan döviz ve enflasyon yükselişinde Türkiye’de değerli bir yatırım aracı olan konut fiyatlarında yükseliş görüldü. Son yıllarda ekonominin kıymetli unsurlarından biri olan inşaat sektöründe yaşanan zulümler ve pandemi sonrası yaşadığımız isimsiz ekonomik kriz, konut fiyatlarının artması kira artışı ile vatandaşı zorladı. Bu kapsamda konut almak hayal olurken sosyal konut projesine geçildi ancak hem vade hem de sonlu sayıda olması toplumun büyük bir bölümünü tatmin etmedi. 2023’te seçime hazırlanan Türkiye’de hem ekonomide çarkların dönmesi hem de ekonomide bolluk algısı adına parasal genişlemenin bir adımının konut kredisi faizlerinde büyük indirim kampanyası olması bekleniyor. vatandaşlar. Peki fiyatları neler bekliyor?

TCMB’nin faiz indirimlerinin ardından inşaat piyasasını canlandırmak için bankalardaki kredi faizlerinin de düşmesi bekleniyor.

2023’te konut kredisi kampanyası var deniyor. Gazeteci Barış Soydan yaptığı paylaşımda bu durumu “kredi faizleri yüzde 1’in altına düşecek ve fiyatlar çıldıracak” şeklinde aktarırken, eski bankacı Prof. Dr. Şenol Babuşçu dikkat çekti. Türkiye Varlık Fonu’nun kamu bankalarında her biri 20 milyar liralık sermaye artırımının amacının “kredi bolluğu yaratmak” olduğunu söyledi.

Gelelim bu paketin detaylarına! Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,69 ile 0,99 aralığına düşürülmesi bekleniyor. Bu durumda 1 milyon TL’lik kredinin 10 yılda aylık ödemeleri şu şekilde oluyor ?

  • Yüzde 0,69 ile 12 bin 281 TL,

  • Yüzde 0,79 ile 12 bin 929 TL,

  • Yüzde 0,89 ile 13 bin 594 TL,

  • Yüzde 0,99 ile 14 bin 278 TL olacak. Kaynak: Şenol Babüsçü

Şu anda konut kredisi faiz oranlarının yüzde 2’nin üzerinde olduğu görülürken bu oran kamu bankalarında 1.20-1.29 seviyelerinde seyrediyor.

Konut kredisi faiz oranlarında yapılan her kampanya ile konut fiyatlarının arttığı bilinmektedir. Bunun için önlem alınacağı kulis bilgileri arasında yer alıyor.

Mal Sahibinin Emlak Endeksi’ne (Kasım 2022) göre İstanbul’da 1 metrekare evin 22 bin TL’nin üzerinde olduğu görülüyor. devam ediyor

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. ortağı Celal Erdoğdu, kredi faizlerindeki düşüşün konut fiyatlarına etkisini grafiklerle yorumluyor.

Kaynak: Emlak Okulu

Geçmiş yıllardaki faiz indirim kampanyalarına tarih tekerrür eder şeklinde bakan Erdoğdu, 2020 Mayıs ayında kredi faiz oranlarında yapılan indirime şöyle bir göz atıyor.

Pandemi sürecinde piyasaları hareketlendirmek adına konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile birlikte konut satışlarına bakıyor. Özellikle kampanyanın başladığı ayı takip eden ilk 3 ayda aylık ortalama satışların ikiye katlandığı görülüyor.

O dönemde 430 bin olan satılık konut ilan sayısının 547 bine çıkması konut sahiplerinin teklifinden kaynaklanıyor.

Bundan sonraki yaklaşık 1,5 yıllık süreçte fiyatların arttığını gösterirken tırmanan kısımda enflasyon ve kur faktörlerine dikkat çekiyor.

Kredi faizi ile konut satışlarının ortasındaki bağlantıya da değiniyor ve fiyatların yükselme ihtimaliyle noktalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu