Teknoloji

Yargıtay’dan yeni araç sahiplerini yakından ilgilendiren emsal karar

Yargıtay, yeni araç alıp sorun yaşayan tüketicileri sevindiren emsal karara imza attı.

İçtihat bülteninden edinilen bilgilere göre, ”Davacı; RD 2020 model aracı davalı otomobil firmasından 23.09.2020 tarihinde 175 bin liraya sıfır olarak satın almış, aracı satın aldıktan kısa bir süre sonra aracın kapılarından şüphelenmeye başlamış, bu nedenle 10.10.2020 ve 21.10 tarihlerinde iki farklı ekspertiz şirketinden rapor almıştır. .2020, bu raporlara göre. Açıklamaya göre, aracın dört kapısının da sökülüp takıldığı, sanığın bu işlemi kendisinden sakladığı, aracın bu haliyle kusurlu olduğu, sanık kapıların sökülüp takıldığını kabul ettiği ancak kendisinin aracın aynısı ile değişim talebini kabul etmemiştir.bir dava açtı.

Öte yandan davalı, davanın zamanaşımına uğradığını, iddia edildiği gibi dava konusu aracın kapılarının söküldüğünü, davacının aracı geçmiş süre içinde kullandığını, davacının iddiasının esasa aykırı olduğunu ifade etmiştir. hayatın olağan akışı: “Aksi kabul edilse bile davacının iddia ettiği işlemin aracın maliyetini düşürmediği veya kullanıcının araçtan beklediği faydayı ortadan kaldırmadığı veya önemli ölçüde azaltmadığı açıktır. Aracın herhangi bir sökülebilir parçasını söküp takmak bir kayıp, eksiklik veya değer kaybına neden olmaz.”.

Mahkeme, davanın kabulüyle söz konusu aracın ayıpsız bir araçla değiştirilmesine karar verdi. Karara karşı davalı vekili temyiz başvurusunda bulunmuştur. Bölge Yargıtay, sanıkların itirazını kabul ederek yerel mahkemenin kararının bozulmasına ve davanın reddine karar verdi. Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Yargıtay’dan sevindirici emsal karar geldi

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tüketiciyi haklı bularak şu kararı verdi:’ ‘Davacı, aracı 23.09.2020 tarihinde satın almış olup, 10.10.2020 ve 21.10.2020 tarihlerinde aldığı ekspertiz raporları ile satış tarihinden çok kısa bir süre sonra aracın dört kapısının da demonte ve takıldığını tespit etmiştir. Bilirkişi raporu ve karara dayalı tüm belge çerçevesine göre, davacının davalıdan yeni olarak satın aldığı aracın dört kapısının tamamı sökülüp takılmış olup, bu durum ekonomik durumu azaltan gizli bir ayıp niteliğindedir. aracın değeri. Maddede düzenlenen seçmeli haklardan, aracın ayıpsız bir araçla değiştirilmesinin istenebileceği anlaşılmaktadır. Durum böyle olunca bölge adliye mahkemesi tarafından; Davalının esasa ilişkin itirazının reddine karar verilmesi gerekirken, davanın reddine kararın ilk derece mahkemesi kararının hatalı değerlendirme nedeniyle kaldırılarak verildiği doğru değildir. Bu durumda ilk derece mahkemesinin kararı bölge adliye mahkemesi tarafından bozulduğundan, bu esasa göre yeniden karar verilebilmesi için kararın bozulması gerekir.”
Yargıtay’ın tüketici lehine bozma kararı tüketici tarafından memnuniyetle karşılanırken, aracın sıfır otomobil ile değiştirileceği öğrenildi.

melikgazi-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu