Haber

ABD istihbaratı, yurtdışındaki yabancıların izlenmesine izin veren tartışmalı yasa tasarısını savundu

YENİ ABD istihbarat yetkilileri, kendilerine geniş yetkiler veren Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası’nın (FISA) 702. Maddesinin, kendilerine yurtdışındaki ABD vatandaşı olmayanları denetleme yetkisi veren eski haline getirilmesi gerektiği görüşünü savundu.

ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Başkanı Christopher Wray, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Ulusal İstihbarat Başkanı Avril Haines, ABD Siber Komutanı ve Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) Genel Başkanı Paul Nakasone, Meclis İstihbarat Komitesi. Türkiye’ye yönelik küresel tehditlerin ele alındığı oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Oturumda, 11 Eylül saldırılarının ardından yürürlüğe giren ve istihbarat birimlerine geniş yetkiler veren, Amerikan istihbaratına ABD vatandaşı olmayanları yurt dışında denetleme yetkisi veren FISA’nın 702’si konusu da masaya yatırıldı. .

Komite Lider Yardımcısı Mike Turner, FISA’nın 702. maddesinin önemli başarılara imza attığını, öte yandan bu yasanın birçok kez suiistimal edildiğini belirtti. İlgili yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiği görüşünü savunan Turner, bu konuda Amerikan halkının istihbarat kurumlarına olan güveninin azaldığına dikkat çekti.

İstihbarat yetkililerine konuşan Turner, “Kamu güvenini baltalayan ve nihayetinde FISA’yı riske atan, kuruluşlarınızdaki bireylerin eylemleridir.” söz konusu. Bu bağlamda yasa çalışmalarına yardımcı olmak için komite bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulduğunu belirten Turner, anlamlı reformlar yapmadan ve çalışma taahhüdü vermeden 702. sayının yeniden yasalaşmasını gerçekçi bulmadığını belirtti. Kongre ile.

İstihbarat yetkilileri 702. Maddeyi savundu

Ulusal İstihbarat Direktörü Haines, Kongre’nin harekete geçmemesi halinde yıl sonuna kadar yürürlükten kaldırılması beklenen 702. maddenin yabancı istihbarat amaçlarıyla ilgili hızlı ve güvenilir istihbarat toplanmasına izin verdiğini savundu.

İlgili konunun ABD hükümeti tarafından teröristlerin yurtdışındaki bağlantılarının hızlı bir şekilde toplanması için yasalaştığını belirten Haines, bu yasa ile Amerikan bağlantı teknolojilerini kullanarak yabancılar hakkında istihbarat toplanabileceğini söyledi.

Haines, 702. maddenin El Kaide, Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran kaynaklı tehditlerin önlenmesinde önemli rolü olduğunu vurguladı.

FBI Başkanı Wray, Amerikan kamuoyunun sadece 702. madde ve kurumun güvenilirliği ile ilgili bazı konulara tepki gösterdiğini ve bunları da çözmeye çalıştıklarını açıkladı. Öte yandan birçok Amerikalı’nın FBI’da çalışmak istediğine işaret eden Wray, kurumla ilgili sorunlar konusunda eğitim de dahil olmak üzere bir dizi adım attıklarını söyledi.

FBI Direktörü hatalar yapıldığını kabul etti

Kurumda hatalar yapıldığını kabul eden Wray, bu tür olayların her büyük kurumda olabileceğini ancak bu hatalardan dersler çıkardıklarını söyledi.

Milletvekili Darin LaHood, FBI’ın bir siyasi parti ve üyelerinin sorgulamaları hakkında farklı suiistimallere işaret eden zımni raporların olduğuna dikkat çekti. Öte yandan düşmanca tehditlere karşı 702’nci maddenin yeniden devreye alınması gerektiğini söyleyen LaHood, bu sürecin meclis çalışma grubu tarafından yakından takip edileceğini kaydetti.

CIA Direktörü Burns ayrıca fikri mülkiyet hırsızlığı yaptırımlarından kaçınmaya çalışanlara odaklanmalarına izin verdiği için 702 noktasının da son derece değerli olduğunun altını çizdi. Burns, bu unsurun verdiği yetkilerin güney ucundaki uyuşturucu sorunuyla ilgili sorunlara ışık tutmaya yardımcı olduğunu da açıkladı.

Çin’in Tayvan politikası tartışıldı

Oturumda Çin’in Tayvan politikası da gündem oldu. Haines, Çin’in Tayvan’la savaş yoluyla değil barışçıl yollarla birleşmeyi amaçladıklarını düşündüklerine, ancak bu gerçekleşmezse Çin’in askeri yollara başvurma potansiyeline dikkat çekti. Burns de bu konuda Haines ile benzer bir görüşe sahip olduğunu ancak Çin yönetiminin emellerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Cumhuriyetçi Milletvekili Elise Stefanik, Wray’e Önder Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın dizüstü bilgisayarını sordu. FBI’ın bu konu hakkında Twitter ile iletişime geçip geçmediği sorulduğunda Wray, Stefanik’e FBI personelinin Rus dezenformasyonu hakkında temas kurduğunu söyledi, bu konuda değil.

Oturumda biyolojik silahlar, güney ucundaki uyuşturucu kaçakçılığı, Çin’in istihbarat faaliyetleri ve video paylaşım uygulaması TikTok’un ulusal güvenliğe oluşturduğu tehdit de ele alındı.

Tartışmalı Madde 702

Amerika Birleşik Devletleri’nde 11 Eylül saldırılarının ardından yürürlüğe giren ve istihbarat birimlerine geniş yetkiler veren Dış İstihbarat İzleme Yasası’nın (FISA) 702. maddesi, Amerikan istihbaratına ABD vatandaşı olmayan yurttaşları yurtdışında denetleme yetkisi veriyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 702’nci sayının ABD ulusal güvenliğinin mihenk taşı olduğunu ve Biden yönetiminin yasanın yeniden çıkarılmasını desteklediğini belirtti. Çin, Rusya’nın faaliyetlerinden kaynaklanan tehditler, siber saldırılar ve teröristler karşısında değerli olduğuna işaret ettiği 702’nci unsurun verilen sürenin ardından yeniden devreye alınması için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. .

Pek çok Amerikalı, yabancılarla olan bağlantılarının mahkeme kararı olmaksızın incelenmesine karşı çıkıyor. FISA’nın 702. sayısıyla ilgili tartışmalar Amerikan kamuoyunun gündeminde olmaya devam ediyor.

haber-kapakli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu