Haber

Japonya ve Avustralya, Hint-Pasifik’te savunma işbirliğini güçlendirecek

Japonya ve Avustralya Dışişleri ve Savunma Bakanları, Çin’in Hint-Pasifik’te artan bölgesel etkisi karşısında savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştılar.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa ve Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Savunma Bakanı Richard Marles ile bir araya geldi.

Görüşmede konuşan Hayashi, “Rusya-Ukrayna Savaşı, Doğu ve Güney Çin Denizi’nin statükoculuğu ve Kuzey Kore’nin olası nükleer denemesi”nin gündemde olduğunu söyledi.

Kyodo ajansının bildirdiğine göre, toplantıda Bakanlar, Çin’in Hint-Pasifik’teki artan askeri etkisi karşısında “ikili savunma işbirliğini güçlendirme” konusunda anlaştılar.

Hayashi görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafların Doğu ve Güney Çin Denizi’nde statükonun tek taraflı ve zorla değiştirilmesine karşı çıkma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Dışişleri ve Savunma Bakanları, Japonya ve Avustralya’nın Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesi ülkeleriyle diplomatik işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladılar.

Zirve, Ekim 2018’den sonraki ilk yüz yüze 2+2 görüşme olarak kayıtlara geçti.

Japonya Başbakanı Kishida Fumio da gezi kapsamında Marles ve Wong’u kabul etti. Görüşmede iki ülkenin “Özgür ve Açık Hint-Pasifik” vizyonundaki liderliği ele alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu