Yaşam

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN: Sektör başlıkları belirlenmeli ve bazı önemli alanlarda uzmanlık eğitimleri verilmeli.

GÜSOD Lideri Turgay ŞAHAN:

Sektör başlıkları belirlenmeli ve bazı değerli alanlarda uzmanlık eğitimleri verilmelidir.

 

Özel güvenlik görevlilerinin görev yaptıkları departmanda uzmanlaşması gerektiğini vurgulayan Güvenlik Hizmetleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, saha eğitimlerinde öncelikli olarak branş başlıklarının belirlenmesi gerektiğini ve bazı önemli alanlarda uzmanlık eğitimleri verilmesi gerektiğini söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Teftiş Müdürlüğü tarafından “Özel Güvenlik Eğitimi Geliştirme ve Saha/Şube Eğitim Projesi” (ÖZGE Projesi) başlatıldığını ve 8-12 Kasım tarihlerinde Antalya’da çalıştay düzenleneceğini belirten ŞAHAN, şunları vurguladı: Bu konudaki çalışmalar değerlidir. Saha eğitimlerinin başka bir yetkinlik ve değer kattığını belirten ŞAHAN, “GÜSOD olarak saha eğitimlerini uzun süredir uygulanıyormuş gibi uyguluyoruz. Derneğimiz bünyesindeki tüm güvenlik şirketleri çalışanlarına çalışma alanları doğrultusunda eğitimler vermektedir. Sektöre baktığımızda bu eğitimlerin ne kadar faydalı olduğunu, ne kadar fark yarattığını görüyoruz. Saha eğitimiyle uzmanlaşan özel güvenlik görevlilerinin yüzde 63 daha fazla fiili müdahale yaptığını ölçtük. “GÜSOD olarak hem verdiğimiz hizmetin kalitesini yüzde 30’un üzerinde artırıyoruz hem de özel güvenlik birimine katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Özel güvenlik şubesi hızla büyümekte ve değeri her geçen gün artmaktadır. Alanının en köklü ve öncü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Güvenlik Hizmetleri Organizasyon Derneği (GÜSOD), güvenlik gereksinimlerinin çeşitlenmesi nedeniyle özel güvenlik görevlilerinin daha fazla uzmanlığa ve uzmanlaşmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Saha eğitimleriyle şubenin genel kalitesinin artacağını ve müşteri memnuniyetinin artacağını belirten GÜSOD Lideri Turgay ŞAHAN, turizm, eğitim, sağlık, sınır kapıları, entegre hizmetler ve diğer sektörlerde görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin gereksinimlerinin karşılandığını belirtti. standart eğitimin ötesinde.

 

GÜSOD Lideri ŞAHAN, özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin temel ve yenileme eğitimleri alarak hizmet vermeye başladıklarını belirterek, “Tüm özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Kanunun getirdiği temel ve yenileme eğitimlerini almaktadır. Ancak bazen bu temel eğitimler uzmanlık gerektiren uygulamalar veya işin doğası gereği farklı yeterlilikler gerektirmesi nedeniyle yeterli değildir. Örneğin beş yıldızlı ve üzeri otellerin ihtiyaçları farklıdır. Havaalanlarında uluslararası kuralların geçerliliği söz konusudur. 5188 Sayılı Kanun’da havacılık dairesinin gereklilikleri sadece temel olarak verilmiş olup, havalimanlarındaki uygulamalar oldukça farklıdır. Ayrıca 5188 sayılı Kanun kapsamında verilen eğitimler hastanelerde kullanılan mavi, beyaz ve sarı kodlar gibi çok değerli bilgilere yönelik eğitimleri içermemektedir. Bu nedenle hastanelerde görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin ek eğitim alması gerekmektedir. “Şu anda derneğimize üye özel güvenlik şirketlerinin verdiği ek eğitimlerle bu ihtiyaç karşılanıyor” dedi.

 

“VERDİĞİMİZ EĞİTİMLERLE FARK YARATMAYI HEDEFLİYORUZ”

Özel güvenlik söz konusu olduğunda hizmet alanlarının yelpazesinin oldukça geniş olduğunu belirten ŞAHAN, bu konuda hassasiyet gösterdiklerini ve çalışanları segmente göre yönlendirdiklerini belirtti. GÜSOD üyesi tüm güvenlik firmalarının, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerine hem yüz yüze hem de online eğitimler verdiklerini anlatan ŞAHAN, “Derneğimiz bünyesindeki tüm güvenlik firmaları bu eğitimlerin verilmesi için ek yatırımlar ve düzenlemeler yapıyor. Bu yatırımlar özel güvenlik şirketlerimize katkı sağladığı gibi müşterilerimize ayrıcalıklı hizmet sunmamızı da sağlıyor. Kamuoyu artık bu saha eğitimlerinin şubelerin ve kendilerinin belirleyeceği ilke ve yöntemlerle uygulanmasını istiyor. Ancak bizim avantajımız, bir zorunluluk olmasa da bu saha eğitimlerini farkındalık yaratmak ve profesyonel bir hizmet sunmak amacıyla uyguluyor olmamızdır. Şu anda hayata geçirmekte olduğumuz hizmetlerin motivasyon kaynağı olmasını umuyoruz. Saha eğitimi kesinlikle gerekli ve çok değerli. Bunun bilincinde olduğumuz için uzun süredir kendi imkanlarımızla verdiğimiz ek eğitimlerin artık kamu otoriteleri tarafından standart hale getirilmesi ve bu konunun ÖZGE Projesi ile ayrıcalıklı hale getirilmesi bizim için çok değerli bir gelişme. Bugün verdiğimiz eğitim sonucunda uzmanlık eğitimi alan özel güvenlik görevlilerinin yüzde 63 daha doğru müdahale ettiğini fark ettik. “Böylece GÜSOD olarak özel güvenlik teşkilatının hizmet kalitesini artırırken yüzde 30 daha iyi hizmet verme imkanı sağlıyoruz” dedi.

 

Dünyada bunun örneklerinin olduğunu belirten GÜSOD Lideri ŞAHAN, “20 yıldır üyesi olduğumuz COESS, saha eğitimlerini destekliyor ve üye firmaların bu konuya ağırlık vererek farkındalık yaratması gerektiğini vurguluyor. AB’de üye veya aday ülkelerin şartlara bağlı olarak yararlanabileceği TAIEX adında bir program var. Bu program ile başvuru sahibi firmaya ek fon sağlanmakta ve katkı sağlanmaktadır. Türkiye şu anda aday ülke olduğu için biz de bu fondan faydalanabiliyoruz. “Şu ana kadar saha eğitim ihtiyaçları ek maliyet yaratsa da firmalarımız tarafından karşılanıyordu” dedi.

 

“ÖZEL GÜVENLİK KORUYUCULARI FARKLI KONULARDA UZAKTAN EĞİTİM İLE DESTEKLENMELİ”

Özel güvenlik görevlilerinin daha fazla uzmanlaşması için sadece projeye özel eğitimlerle değil, farklı konularda uzaktan eğitimlerle de desteklenmesi gerektiğini belirten ŞAHAN, “Saha eğitimleri göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Sektörümüzün kendine has hassasiyetleri var ama sektörel bazda baktığımızda işimizi daha detaylı ve daha kaliteli yapmamızı sağlıyor. Bu anlamda sektöre özel çalışmalar yürütüyoruz. “GÜSOD olarak en az 11 alanda uzmanlık eğitimi verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. ŞAHAN bu alanları şöyle sıraladı:

  • Alarm izleme merkezi güvenliği
  • Spor tesisleri ve stadyum güvenliği
  • Okul, kampüs güvenliği
  • Hastane ve sağlık tesisleri güvenliği
  • Raylı sistem ulaşım güvenliği
  • Kritik tesislerin, enerji santrallerinin ve barajların güvenliği
  • Havaalanı güvenliği
  • deniz limanı güvenliği
  • Para ve değerli eşya taşıma güvenliği
  • Perakende bölümü ve alışveriş merkezi güvenliği
  • Turizm otel güvenliği

 

ÖZGE PROJE YOLUNDA

Özel güvenlik görevlilerinin eğitimini günün gelişen kurallarına uygun hale getirmek amacıyla; İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Eylül 2022 tarihli onay ile “Özel Güvenlik Eğitimlerinin Geliştirilmesi ve Saha/Şube Eğitim Projesi” (ÖZGE Projesi) başlatılmıştır. Bu kapsamda YÖK Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. 1 Kasım 2022’de işlenecek. Protokol kapsamında özel güvenlik görevlilerinin eğitiminde kullanılacak; Eğitim içeriği, eğitim nitelikleri ve kullanılan eğitim materyalleri konusunda tekdüzeliğin ötesine geçerek, çağdaş dünyanın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip özel güvenlik ve güvenlik görevlilerinin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin aldıkları temel, yenileme ve saha eğitimleri de farklı şekilde yeniden yapılandırılarak uygulamalı dersleri de içeren yetkinlik bazlı modüler eğitim uygulamasına geçilecek. Proje kapsamında sektöre yönelik eğitimlerin düzenlenmesi amacıyla Antalya’da Özel Güvenlik Denetleme Müdürlüğü Eğitim Merkezi açıldı. Sektörden gelen tüm saha eğitim talepleri hem yerinde hem de pilot il olarak seçilen Antalya Bölge Müdürlüğü’nde bulunan eğitim merkezinden karşılanabilmektedir. Özel güvenlik görevlisi eğitiminin yeniden yapılandırılmasına yönelik “Özel Güvenlik Eğitimi Geliştirme ve Saha/Şube Eğitim Çalıştayı” 8-12 Kasım tarihleri ​​arasında Antalya’da gerçekleştirilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu