Ekonomi

Bakanlık kolları sıvadı! ‘Tatlı ceza’ geliyor

Besinlerde “tadımcı, leziz, keyifli, aromatik” gibi ifadeler kullanılamaz. Tüketiciler doğru bilgilendirilecek. Aldatıcı etiketler kullanan markalar mercek altına alınacak. Mesela marketten tereyağı almak istediniz. Seçtiğiniz ürünün üzerinde “tereyağlı lezzetli” yazıyor. Ancak dikkatli baktığınızda aldığınız ürünün tereyağı değil margarin olduğunu fark ettiniz. İşte bu yanıltıcı etiketlemeye karşı yeni tedbirler geliyor.

MARGARİN ÜZERİNDE ‘TEREYEYAĞI ADI’ TERİMİ UYGULANMAYACAKTIR.

Tarım ve Orman Bakanlığı yanıltıcı etiketlere karşı harekete geçti. Artık standart hale gelecek. Tüketiciyi yanıltıcı etiketler yasaklanacak. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya, “Aslında koruyucu bir unsur. Tereyağı olarak alınan margarin, salça olarak alınan domates sosu gibi satılan ürünler aslında gıda güvenliği açısından sakıncası olan ürünler değil ama tüketiciyi yanıltıyor.Tenekedeki zeytin resmi “Ayçiçek yağı veya bitkisel karışımlı yağ satanlar gibi. Bu sayede tüketici daha bilinçli olacak” dedi.

GIDA ETİKETLERİ STANDART OLACAK

Gıda etiğine uymayan öğelerin etiketlerde yer alamayacağını belirten Özkaya, “Gıda etiği açısından öne çıkan bazı unsurlar fotoğraf olabilir. Bazı harflerin altını çizerek, bunları etiketlere koymak gıda etiğine uygun değildir. büyük punto veya fotoğraf içerir. Bunlar da dikkate alınacaktır.” söz konusu.

KARARA UYMAYAN MARKALAR CEZALANDIRILACAK

Gıda ürünlerindeki etiketlerle ilgili çalışma tamamlandı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Uygulamaya geçiş takvime bağlanacaktır. Karara uymayan markalara ceza uygulanacak.

KAYNAK: TRT HABER

habergeyve.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu