Sağlık

Araştırmalar erken yaşta cinsel deneyimin ciddi depresyona neden olabileceğini ortaya çıkardı.

Yeni bir araştırmaya göre erken yaşta cinsel ilişkiye girmenin ileride majör depresif bozukluğa yani ağır depresyona yol açtığı keşfedildi! Cinsel davranış ile depresyon arasındaki ilişkinin araştırıldığı bu çalışmada, ilk cinsel deneyim ertelendikçe depresyon riskinin azaldığı gözlemlendi. Yalnızca Avrupa toplumlarını inceleyerek daha gerçekçi bir sonuç elde etmeyi amaçlayan bu yeni araştırmanın detayları için okumaya devam edin! ?

Kaynak:https://www.psypost.org/2023/07/new-s…

Yeni bir araştırmaya göre ilk cinsel ilgi deneyiminizi erken yaşlarda yaşadıysanız, gelecekte majör depresif bozukluk yaşama ihtimaliniz yüksek!

Erken yaşta cinsel ilişki ve cinsel ilişki kurulan kişi sayısı temel alınarak yapılan araştırmada, kişilerin cinsel yaşamlarındaki davranışları ile depresyon arasındaki ilişki incelendi. Hangisinin neden, hangisinin sonuç olduğuna dair ayrıntılar için işte buradasınız! ?

Öncelikle araştırmada hangi yöntemlerin kullanıldığı ve araştırmacıların tercih ettiği bilgi tabanlarından biraz bahsedelim.

Araştırmanın başkanı Zhe Lu ve ekibi, İngiltere Biobank ve Psikiyatrik Genomik Konsorsiyumu’ndan elde edilen halka açık veri tabanlarını kullanarak 406 bin 457 kişiyi inceledi. Araştırmanın homojenliğini korumak amacıyla Avrupa toplumları dışlanmamıştır. Böylece bu veri tabanlarından cinsel faktörlere ve majör depresif bozukluğa ilişkin genetik değişkenler elde edildi.

Mendelian randomizasyon adı verilen bir yöntem kullanılarak yapılan veri analizi sonucunda araştırmacılar, cinsel davranışın majör depresif bozukluk üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu keşfetti.

Erken yaşta cinsel ilişkiye girmenin ve çok sayıda kişiyle cinsel ilişkiye girmenin majör depresif bozukluk riskini arttırdığı gözlemlenmiştir. Hatta ‘ilk’ cinsel ilişkinin ertelenmesinin her yıl majör depresif bozukluk riskini yüzde 6 oranında azalttığı ortaya çıktı.

Dolayısıyla yapılan araştırmalara göre ilk cinsel deneyimi ertelemenin ileride depresyona karşı koruduğunu söyleyebiliriz.

Ancak araştırmacılar bunun tersi durumla da karşılaşıldığının, yani şiddetli depresyonun erken yaşta cinsel ilişkiye neden olduğu durumların da yaşandığının altını çiziyor.

Sonuç olarak Zhe Lu öncülüğünde yürütülen bu araştırmanın cinsel davranışlar ile majör depresif bozukluk arasındaki ilişkilere dair değerli ipuçları sağladığını görüyoruz.

Bu sayede depresyonun önlenmesi veya kontrolünde pahalı sonuçlara ulaşıldığını söylemek yanlış olmaz.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum! ?

gumushacikoyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu