Haber

Yeni yasa ile 1 kilo sarma tütünün vergisi 182 TL’ye ulaşacak. Adıyamanlı Üreticilerden Tepki: “Amerikan Firmalarına Hizmettir”

DİLAN BUTLU

İzin belgesi almadan sarma tütün üretip satanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve izinle satanlara yüksek vergi getiren Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Hakkında Kanun Teklifi, Geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemelerle birlikte 1 kilo sarma tütün vergisinin 182 TL’ye ulaşacağı belirtiliyor. Adıyamanlı tütün esnafı ve üreticileri, yasanın Türk çiftçisinin lehine olmadığını belirterek, “Yapılan Amerikan şirketlerine hizmettir” diyerek tepki gösterdi.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya göre; Tarım ve Orman Bakanlığından “izin belgesi” almadan tütün üreten ve ticaretini yapanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yetki belgesi alamayan üreticilerin tütün ticareti yapmaları tamamen yasaklanacak, yetki belgesi alanlar ise kurulacak kooperatif aracılığıyla satış yapabilecek. Ancak 1 kilo sarma tütünün KDV ve ÖTV’si 182 TL.

Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre; Yerli tütün üretimi yapan çiftçi sayısı 2011’de 62 bin iken 2021’de bu sayı 40 bine geriledi. Tütün üreticilerinin yüzde 35’i üretimden çekildi.

Kanunda farklı maddeler bulunsa da üreticiler en çok bu maddelere tepki gösteriyor.

“AMERİKAN ŞİRKETLERİNE HİZMET”

Tütünün “kaçak” olarak ifade edilmesinden rahatsız olduklarını belirten Adıyamanlı tütün esnafı, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Ne kadar kooperatifçiliklerin yasal bir çerçeveye oturtulması gerektiği söylense de getirilen ÖTV ve KDV uygulamaları maalesef bizleri işsiz bırakacaktır. Üreticinin, satıcının ve tüketicinin belini bükecek bir uygulamadır. vergiye tabi olsun istiyorum.yüzde 18-20 olursa herkes kazanır.Birlikte yüzde 40 vergiye tabi olur dediler.Sonradan yüzde 55’e çıktı.KDV ile yüzde 18 KDV ekleneceğini öğreniyoruz. Kararname.Bandrol parası ile birlikte yüzde 70 vergiye tabi olacağını öngörüyoruz.Bu durumda ne çiftçi, ne fabrika sahibi ne de tüketici kazanamaz.Amerikan şirketlerine bir nevi hizmettir, Global şirketlere hizmet… Türk çiftçisinin lehine olduğunu düşünmüyoruz, bu yasaya hiçbir şekilde sıcak bakmadık, ülke için de iyi olacağını düşünmüyoruz.

“İNSANLARI TÜTÜN TÜKETİMİNE ÇEKEN PAKET PAHALI SİGARADIR”

Bir paket sigarada 20 kollu bir sigaranın 14 şubesi hazineye gidiyorsa 6 kısımdan milletin kazanmasını bekliyorlarsa sıkıntı. Bu ülkeye, hazineye bir hizmet olabilir ama mutlaka çiftçiye bir hizmet değildir. İnsanlarda tütün tüketme isteği uyandıran, paketli sigaraların pahalılığıdır. En ucuz tekel sigarası 30 TL olursa vatandaş ister istemez alternatif ürünlere yönelecektir. Bu alternatif çalışmaların başında Adıyaman tütünü doğal, organik ve hiçbir katkı maddesi içermemektedir. Adıyaman tütününden kaçakçılık olarak söz edilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz.”

4-5 KİŞİYE TÜTÜN VERMEK DEĞİLDİR”

Adıyamanlı tütün üreticisi, milyonlarca kişinin hayatını tütünle geçirdiğini belirterek, “Fabrika falan yok. Toplam işletmenin gelir kaynağı bu, fazlası yok. Tütün vermenin bir anlamı yok. 4-5 kişiye.Mayıs ayından sonraki seneye kadar tek geçim kaynağı orası.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu