İş

“Türkiye-Mısır ilişkileri normale döndü”

Suudi Arabistan merkezli “Eş-Şark lil-Ahbar” televizyon kanalına video konferans yöntemiyle bağlanan Büyükelçi Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin yanı sıra çeşitli alanlardaki ortak sorunları değerlendirdi. ekonomi, ticaret ve turizm.

Mısır ile normalleşme yolunda değerli adımlar atıldığını ve iki ülke arasında güvenin yeniden tesis edildiğini dile getiren Şen, “İki kardeş ülke (Türkiye-Mısır) ve halkları, her alanda işbirliği yapmak istiyor. gelecek. İki ülkenin ortasında bazı engeller çıktı ama hepsini aşmayı başardık. Türkiye-Mısır ilişkileri normale döndü. Şu anda ekonomi, turizm ve kültür gibi çeşitli alanlarda iki ülke halklarının çıkarları doğrultusunda çalışabileceğimiz resmi işbirliği fırsatlarından bahsediyoruz. Dolayısıyla iki ülkenin ortasındaki durum, yüksek bir güven ve saygıyla geleceğe doğru ilerliyor.” söz konusu.

Şen, son 10 yılda her iki ülkenin de ekonomik çıkarlarına önem verdiğini ve ekonomik ilişkilerin siyasi durumdan etkilenmemesine özen gösterildiğini söyledi.

“2002 yılında Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 9.7 milyar dolara ulaştı. Şu anda iki ülke cumhurbaşkanlarının siyasi iradesiyle iş dünyası da ticaret alanında daha fazla iş birliği yapacak. Orta vadede yıllık ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkabileceğini söyleyebilirim. Mısır’ın en büyük ihracat pazarının Türkiye olduğunu da vurgulamam gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye, Mısır gazı alan bir numaralı müşteri” dedi.

“Mısır’a gelen Türk turist sayısının orta vadede 3 katına çıkacağını tahmin ediyoruz”

Büyükelçi Şen, Mısır ile Türkiye arasındaki turizm bölümüne de değinerek, Mısır’ın turistik şehirlerini ziyaret eden Türk turist sayısının orta vadede 3 katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Şen ayrıca, “Ülkemize tatil yapmak, alışveriş yapmak ve Türk lezzetlerini tatmak için gelen çok sayıda Mısırlı turist var. Mısır hükümetinin Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kolaylaştırmasının ardından Mısır’ın Hurgada, Şarm El-Şeyh ve Asvan gibi turistik şehirlerine gelen Türk turist sayısının orta vadede üç katına çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu alanda birçok çalışmaya tanık olacağız.” konuştu

Büyükelçi Şen, Türk firmalarının Mısır’a yatırım yapıyorsa, zaten ülkede 2,5 milyar dolar değerinde ihracat ve yerel pazar için çeşitli alanlarda yatırımları olduğunu belirterek, Mısır’daki en büyük dokuma ihracatçı firmalarının Türk firmaları olduğunu söyledi.

Ekonomik bağların her zaman iki ülke halklarının çıkarları çerçevesinde korunduğunu ve bunların siyasi çıkarlardan etkilenmediğini kaydeden Şen, “Örneğin Mersin-İskenderiye arasında Ro-Ro seferleri vardı ama nedeniyle kesintiye uğradılar. bazı lojistik sorunlara Dolayısıyla siyasi meselelerden etkilenmedi. Bu nedenle Türkiye ile Mısır arasındaki Ro-Ro seferlerini yeniden devreye sokmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuya ağırlık vereceğiz.” terimleri kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi’nin önümüzdeki 3-6 ay içinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Büyükelçi Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi arasında gerçekleşmesi beklenen görüşmeye değinerek, söz konusu görüşmenin önümüzdeki 3-6 ay içinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Şen, “Cumhurbaşkanı Sisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebrik mesajı ve iki liderin telefon görüşmesi çok dostane bir adım oldu. Bu adımın, ilişkilerde ilerlemeye yönelik güçlü bir siyasi arzunun teyidi olduğunu söyleyebilirim.” sözlerini kaydetti.

Büyükelçi Şen, şöyle devam etti:

“Diplomatik ilişkilerin en üst düzeye, Büyükelçi düzeyine çıkarılmasına şimdiden karar verildi. Yani iki lider arasında bir zirve olacak. Ben şahsen bu görüşmenin önümüzdeki 3-6 ay içinde gerçekleşmesini öngörüyor ve umuyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da önümüzdeki aylarda yoğun bir programı olacak. Liderlerin bu yılın sonuna kadar Ankara veya Kahire’de buluşacağını tahmin ediyorum.”

“Deniz Yetki Sınırı İş Birliğine Açıktır”

Konuşmacının sorusu üzerine Deniz Yetkilerinin Sonlandırılması konusuna değinen Şen, “Deniz Yetkilerinin Sınırlandırılması konusu rekabete değil işbirliğine açıktır” dedi. söz konusu.

Büyükelçi Şen, söz konusu sorunla ilgili olarak, “Belki uzmanlar söylediklerime katılırlar, Deniz Yetki Sınırının Belirlenmesi konusunda Mısır ile Türkiye arasında ana noktada bir görüş ayrılığı yoktur. Önümüzdeki dönemde bu konuyu kapsayan çalışmalar yapılacak ve ilerleme kaydedilecektir. Daha önce de söylediğim gibi bu konuda Türkiye ile Mısır arasında ana fikirde bir görüş ayrılığı yok.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu