Haber

TİHEK’ten 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü açıklaması Açıklaması

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunca (TİHEK), bir insan hakkı ihlali olarak kabul edilen bayana yönelik şiddetin, toplumsal, kültürel ve ruhsal travmalara yol açan küresel bir sorun olduğu belirtildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Uğraş Günü’nün, 1999’da farkındalık oluşturmak maksadıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Şurası kararı ile ilan edildiği hatırlatıldı.

Kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğu ve her üç bayandan birinin fizikî yahut cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilen açıklamada, “Bir insan hakkı ihlali olarak kabul edilen kadına yönelik şiddet, toplumsal, kültürel ve psikolojik travmalara yol açan global bir sorundur. Öyle ki kadına yönelik şiddet, ‘toplum sağlığı sorunu’ olarak karşımıza çıkmaktadır.” tabirlerine yer verildi.

Açıklamada, eşitlikçi bir toplumsal nizam için salt yasa temelinde değil, birebir vakitte ekonomiyi, toplumsal dinamikleri ve aile hayatını da çerçeveleyen çalışmaların yürütülmesinin ehemmiyet arz ettiği belirtilerek, “Nitekim kadına yönelik şiddetle mücadele stratejisi, çok aktörlü paydaşlık temelinde çalışmaların yürütülmesini gerekli kılmaktadır.” değerlendirmesi yapıldı.

“Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz”

TİHEK’in temel misyonunun, insan haklarını korumak, geliştirmek, ayrımcılığı önlemek, şahısların eşit muamele görmesini sağlamak, azap ve makus muameleyle faal çaba etmek olduğuna işaret edilen açıklamada, kurum tarafından bayana yönelik şiddete karşı farkındalığı artırmak emeliyle çalışmalar yürütüldüğü bildirildi.

Açıklamada, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddetin son bulduğu ve hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz.” sözleri kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu