Haber

Rusya ve ABD’nin Kahire’deki nükleer denetleme görüşmeleri ertelendi

Rusya ile ABD ortasında nükleer silahların denetlenmesi konusunda Mısır’da yarın başlayacak toplantının belirsiz bir tarihe ertelendiği bildirildi.

Rus Kommersant gazetesinin ABD’nin Moskova Büyükelçiliği ve Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere nazaran, Mısır’ın başkenti Kahire’de 29 Kasım-6 Aralık’ta yapılması planlanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (New START) çerçevesinde nükleer silahların denetlenmesi ile ilgili ikili istişare komisyonu toplantısı Rusya’nın isteğiyle iptal edildi. Toplantının belgisiz bir tarihe ertelendiği aktarıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının toplantının ertelenme nedeni ile ilgili bir açıklama yapmadığı söz edildi.

Kahire’deki toplantıda, nükleer silahların yerinde denetlenmesine devam edilmesi ve ikili anlaşmalar çerçevesinde güvenlik alanında Rusya ile ABD tarafının birbirlerine yönelik karşılıklı suçlamalarının ele alınması bekleniyordu.

İlgili komisyon, en son Ekim 2021’de toplanmıştı ve Rusya ağustos ayında ABD’nin denetimlere izin vermediği gerekçesiyle Amerikalı denetçilerin Rus nükleer silahlarını denetleme çalışmalarını askıya aldığını açıklamıştı.

2010’da imzalanan New START mutabakatı, iki ülkenin konuşlandırılmış stratejik nükleer savaş başlığını en fazla 1550 olarak sonlandırmıştı.

Anlaşma birebir vakitte, fırlatma rampaları ve ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 olarak sınırlamıştı.

ABD Lideri Joe Biden vazifeye geldikten kısa bir mühlet sonra, Ocak 2021’de iki ülke anlaşmayı 2026’ya uzatmıştı.???????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu