Ekonomi

Morgan, OVP’den sonra faiz oranı beklentilerini yükseltti

Orta Vadeli Program (OVP) sunumunda sıkı para politikasına ilişkin güçlü mesajlar, politika faizi beklentilerinin yeniden değerlendirilmesine neden oldu.

Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk, sıkı para politikası mesajları ve artan enflasyon iddiaları nedeniyle bu yıl için politika faizi beklentilerini yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltti.

Ekonomistler, OVP’nin öngörülen enflasyonla mücadele patikası dışında önceki programlara göre daha gerçekçi makro projeksiyonlar içerdiğini belirtti.

Değerlendirmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkı para politikası mesajlarının altı çizildi. Raporda, “Cumhurbaşkan Erdoğan’ın enflasyonun tek haneye düşürülmesi için para politikasının sıkı tutulacağına ilişkin açıklaması, kanaatimizce, yeni TCMB yönetiminin faiz artırımlarına devam etmesini destekledi. Bu önemli çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun süredir şunu savunuyordu: Yüksek faiz oranları yüksek enflasyona yol açar.” değerlendirmeleri içeriyordu.

Faiz beklentileri yükseltildi

Temmuz ayındaki güçlü artış ve Ağustos ayında manşet enflasyondaki rekor artış nedeniyle faiz profilimizdeki yukarı yönlü risklere vurgu yaptıklarını belirten Morgan Stanley ekonomistleri, sonrasında Eylül ayı toplantısı tahminlerini 500 baz puan artışla %30’a yükseltti. OVP açıklandı.

Ekonomistler Ekim ve Kasım aylarında 250 baz puanlık iki artış daha ekleyerek yıllık tahminlerini yüzde 35’e yükselttiler.

Döviz kuru ve enflasyon tahminlerindeki uyumsuzluk Morgan’ın da dikkatini çekti.

OVP’nin açıklanmasıyla birlikte döviz kuru projeksiyonu ile resmi enflasyon tahminleri arasındaki tutarsızlık kamuoyunun dikkatini çekti.

Morgan ekonomistleri de değerlendirmelerinde bu konunun altını çizdiler.

Raporda konuya ilişkin olarak, “Ortalama Dolar/TL’nin 2023 yılında 23,9, 2024 yılında ise 36,8 olarak görüldüğü ve ortalama döviz kurunun yıllık %54’lük bir artışa işaret ettiği OVP’deki örtülü nominal döviz kuru projeksiyonları, 2023 sonunda öngörülen %65’lik düşüşün, 2024 sonunda öngörülen %33’lük düşüşle dengelenmediğini düşünüyoruz.

Türkiye’nin yüzde 4,5 civarındaki potansiyel büyüme oranı göz önüne alındığında, OVP’nin çıktı açığında ciddi bir genişleme içermediğini düşünüyoruz, bu da TCMB’nin 2024 enflasyon beklentileri üzerinde değerli yukarı yönlü riskler anlamına geliyor. .

hekimhanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu