Haber

İstanbul’da PKK Üyesine 6 Yıl 3 Ay Hapis Cezası

Terör örgütü PKK’nın Yunanistan ve Irak’taki kamplarında eğitim aldıktan sonra İstanbul’a eylem yapmak üzere geldiği iddiasıyla yargılanan Ünal Güneş, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Güneş aleyhindeki dava dosyasına gerekçeli karar yazımı tamamladı.

Kararda, terör örgütü PKK/KCK adına Türkiye ve Yunanistan’da faaliyet gösteren şahıslarla temasa geçen sanık Güneş’in, Ekim 2021’de Edirne’den yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçtiği ve ardından örgütte eğitim almak üzere Irak’a gittiğine dair istihbarat bilgilerinin elde edildiği belirtildi.

Kararda, sanığın katıldığı örgütte yaklaşık 8 aydır faaliyet yürüttüğü belirtilirken, Güneş’in örgütle bağlantılı olduğu tespit edilen EG isimli şahısla Erzurum’da bir otelde ayrı odalarda kaldıkları ve aynı anda ayrıldıkları kaydedildi.

Kararda, sanığın cep telefonunda 1988 yılında Mardin kırsalında etkisiz hale getirilen terör örgütü üyelerine hitaben yazılan ve örgütün propagandasını içeren “Le merdine bagoke” adlı müzik parçasının bulunduğu belirtilirken, sanığın terör örgütü PKK/KCK’nın hiyerarşik yapısına dahil edildiği ve bunun tanık ifadeleriyle de desteklendiği vurgulandı.

Kararda, sanıkların birden fazla kod isim kullandığı, ideolojik eğitim aldığı, bilerek ve isteyerek örgüte katıldığı belirtilirken, 2021 yılında Fransa üzerinden terör örgütünün kırsal ekibine katılan ve ikna faaliyetleri sonucu teslim olan Suat B.’nin sanık Güneş hakkında örgüt içinde olduğuna dair açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

Kararda, sanığın aktif pişmanlık kararlarından yararlanmak istediği halde örgütün eylemlerini kabul etmediği ve örgüt üyesi olmadığını beyan ettiği belirtilerek, bu nedenle aktif pişmanlık kararlarının uygulanamayacağı kaydedildi.

Sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını da dikkate alarak cezayı 6 yıl 3 aya indirdi. Kararda sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Güneş’in örgüte 2014 yılında kırsalda faaliyet göstermek üzere katıldığı, eylem yapmak için İstanbul’a geldiği ve 2022 yılında yakalandığı açıklandı.

Sanığın Yunanistan’da geçirdiği 6 aylık sürede yaptıklarına ilişkin somut bir savunma yapamadığı belirtilen kararda, bu ülkede eğitim gören sanığa AK-47 marka uzun namlulu tabanca ile 4 adet şarjör ve 120’lik fişek verildiği belirtildi.

İddianamede Güneş’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu