Haber

Erzurum’daki HES Köprüsü Balıkların Göç Yolunu Kapattı

ERZURUM’da Oltu Çayı üzerinde kurulan HES için geçen yıl yapılan köprünün altına dökülen beton, sazanların göç yolunu kapattı. Yumurtalarını bırakmak için suya karşı yüzen balıklar, bu beton bariyeri geçemeyince takılıp kaldı.

HES, Kargapazarı Dağları’ndan doğan ve Olur ilçesi Ormanağzı Mahallesi’nden geçen Oltu Çayı üzerinde kurulmuştur. Köprü geçen yıl dere üzerindeki geçişler için yapılmıştı. Köprü ayaklarının daha sağlam olması için köprünün altından bir uçtan diğer uca beton döküldü. Çay yatağının üzerinde beton kalınca balığın göç yolu tıkandı. Yumurtlama mevsimi gelen sazanın derenin üst kesimlerine doğru başladığı göç yolculuğu beton nedeniyle gerçekleştirilemiyor. Beton bariyeri geçemeyen binlerce balık suda bekliyor. Yöre halkı, Oltu Çayı’ndaki balıkları sıkışan yerden elleriyle kurtarmaya çalışıyor.

Balığın kurtarılmasını isteyen yöre halkından Hamiyet Gültekin, “Bugün alışılmadık bir manzaraya tanık olduk. Çayda çok balık var. Şu anda yaşam mücadelesi veriyorlar. Onlara fırsat vermek gerekiyor. Yumurtalarını doğal ortamlarına rahatlıkla bıraksınlar diye yetkililere sesleniyorum, lütfen gelin bu görüntüyü görün, ‘Onları yaşatmak için üzerinize düşeni yapın’ dedi.

HES projesinin hayata geçmesiyle birlikte ekosistemin bozulmaya başladığını belirten Levent Albayrak, HES’ten önce suyun akışının balıklar için çok uygun olduğunu söyledi. Balıklar sürüler halinde göç edebildi, ama şimdi sıkışıp kaldılar. Tedbirlerin bir an önce alınması gerektiği ifadesini kullandı.

Beşir Bugül, 3-4 aydır derede kalan sazan için yetkililerden yardım beklediklerini de söylerken, Uğur Erenler dereye girerek elleriyle balıkları kurtarmaya çalışırken, bu beton tepenin mutlaka olması gerektiğini söyledi. balığın yavrularını bırakabilmesi için açılmalıdır. Yetkililerin bir an önce çare bulması gerektiğini söyledi.

ulubeyhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu