Haber

ELN ile Kolombiya’daki barış görüşmeleri 10 gün daha uzatıldı

Kolombiya hükümeti ve silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Küba’da başlayan müzakerelerin üçüncü turunun 10 gün daha uzatılacağı bildirildi.

Ulusal basında yer alan haberlerde, Küba’nın başkenti Havana’da 2 Mayıs’ta başlayan üçüncü tıbbi barış müzakerelerinin 8 Haziran’a kadar uzatıldığı belirtildi.

Taraflardan yapılan açıklamada, “Görüşmelerin olumlu yönde ilerlediği ve gündemdeki konuların önemi dikkate alınarak müzakerelerin uzatılmasına karar verildi.” ifadesi yer aldı.

Küba’da devam eden diyalog sürecinin 29 Mayıs’ta tamamlanmasının planlandığı ancak tarafların ortak kararıyla müzakerelerin 10 gün daha uzatılmasına karar verildiği paylaşıldı.

3 yıl sonra yeniden müzakere masasına

Venezuela’nın başkenti Karakas’ta kefil ve konut sahipliği konusunda bir araya gelen taraflar, 2019’da askıya alınan barış görüşmelerine 22 Kasım 2022’de yeniden başladı.

Norveçli ve Venezüellalı gözlemcilerin de hazır bulunduğu toplantıyı Kolombiya hükümeti adına M-19’un (19 Nisan hareketi) eski bir üyesi olan Patino yönetirken, ELN heyetine Beltran başkanlık etti.

İlk tur görüşmelerde 13 Aralık 2022’de ateşkes sağlanamadı ancak insani yardımın ve bazı bölgelerde tutuklu ELN militanlarının durumlarının iyileştirilmesine karar verildi.

14 Şubat’ta Meksika’da başlayan ikinci tür barış görüşmeleri, “ELN’nin siyasi statüsünün” tanınmasıyla sonuçlandı.

Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos 2022’de görevi devralan solcu Gustavo Petro, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşmasını uygulama ve gerektiğinde ELN ile barış görüşmeleri yapma sözü verdi. iktidara geldi.

ELN ile müzakerelerin tarihi

Kolombiya, Santos döneminde birçok kez kesintiye uğrayan ELN ile müzakerelere başladı. Ekvador’un kefil ve konut sahipliğinden çekilmesinin ardından müzakereler Havana’ya taşındı.

Uzmanlara göre, Kolombiya hükümeti ile 2 binden fazla üyesi bulunan ve kendisini uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı madencilik ve adam kaçırma gibi yöntemlerle finanse ettiği tahmin edilen ELN ile önceki müzakere girişimleri, ülkedeki yaygın bölünme nedeniyle ilerleyemedi. örgüt içindeki güç ve radikal tutumlar.

Örgütün 2019’da bir polis okuluna düzenlediği saldırıda 22 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından müzakereler askıya alınmıştı.

sumbas-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu