Haber

Depremzedeler için yüzen yaşayan şehir Hatay’da hizmet veriyor

HATAY/İSKENDERUN, 14 Şubat (Xinhua) — Depremzedenin eşi İkbal Topuksakal, geçtiğimiz günlerde depremin vurduğu Hatay limanına demirleyen “yüzen yaşayan şehir” Süheyla Sultan gemisinde 90. yaş gününü kutladı.

Yaşlı çift, geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen şiddetli depremde yaşadıkları apartmanın ağır hasar görmesi üzerine 2023 yılının Nisan ayında gemiye taşındı.

Bayan İkbal, depremin birinci yıl dönümü dolayısıyla Xinhua ile yaptığı son röportajda, “Bu gemi bizim evimiz oldu. Her gün yemek veriliyor. Her zaman hazır bulunan sağlık çalışanları sayesinde mükemmel sağlık hizmetleri alıyoruz” dedi. İlaçlarımız kapımıza bırakılıyor.”

Bu gemi, elektrik sektöründe faaliyet gösteren Karadeniz Holding’in, yaşanan büyük depremin hemen ardından depremzedeleri barındırmak için Hatay’ın İskenderun limanına gönderdiği iki yüzer konuttan biri.

Süheyla Sultan gemisi konaklama amaçlı kullanılırken, Rauf Beyefendi gemisi 500 öğrenci ve 41 öğretmen kapasiteli yatılı okula dönüştürüldü.

Ancak şirket ile yerel yönetimler arasında imzalanan protokole göre her iki geminin de haziran ayından sonra faaliyetlerine son vermesi gerekiyor.

İkbal, “O zaman ne yapacağız?” diye sordu. o şikayet eder.

Süheyla Sultan’da şu anda yaklaşık 1000 kişi yaşıyor.

64 yaşındaki Nadire Satır, yaşadığı mahallenin yüzde 80’i yok olduktan kısa bir süre sonra iki yetişkin çocuğuyla birlikte Süheyla Sultan gemisine taşındı.

Xinhua’ya konuşan Satır, “6 Şubat asla unutulmayacak bir gün. Belki klişe gelebilir ama acımız büyük.”

Gemideki aile ortamını öven Satır, “Ev kiralayabilirdik ama deprem korkumuzu yenemedik. Artçı sarsıntıları burada denizde hissetmiyoruz” diyor.

“Yüzen okul” görevi gören Rauf Beyefendi gemisinin eğitim uyum müdürü Zeynep Şahin, Xinhua’ya öğretmenlerin aileleriyle birlikte gemide yaşadığını ancak aileleri çoğunlukla “konteyner kentlerde” yaşayan öğrencilerin hafta sonu evlerine gidebileceğini söyledi. .

Şahin, “Altı katlı Rauf Bey’de 23 derslik, bilgisayar laboratuvarı, sosyal alanlar ve 1.200 yatak kapasiteli yatakhane bulunuyor. Öğrencilerin eğitim süreci ve kaynaklara erişim konusunda hiçbir sorunu yok.”

Gemideki öğrenciler lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlanıyor.

haber-dazkiri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu