Ekonomi

Türkiye 2. Tur için sandık başında

Türk siyasi tarihinde ilk kez gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı 2.Cinsiyet Seçimi için oy verme süreci, bugün Türkiye genelinde saat 08.00 itibari ile başladı. Sandıklarda oy kullanma işlemi saat 17.00’ye kadar devam edecek.

5 yıl görev yapacak Türkiye Cumhurbaşkanı’nın belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe ve 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulacak. Bugün yapılacak seçimde 60 milyondan fazla seçmen oy kullanacak.

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 2. tıp seçimlerinde yarışacak.

Oy verme işlemi saat 17.00’de kapanacaktır.

Türkiye genelinde bugün saat 08:00’de başlayan oy kullanma işlemleri saat 17:00’de sona erecek. Ancak saat 17.00 olmasına rağmen sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklar.

Seçmenler, kimliklerini çekinmeden ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına sahip resmi belgelerden biri ile fotoğraflı olarak oy kullanabilecek.

Seçmenlerin nerede oy kullanacaklarını gösteren seçmen bilgi formunu yanlarında getirmelerine gerek yoktur. Seçmen bilgi formunu almayanlar, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek.

Oy kullanma yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi, sinema kamerası gibi görüntü kaydedici veya iletişim cihazları ile girilmesi yasaklanacaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık başına bırakılacaktır.

Seçmenler, sandıkta cumhurbaşkanı adayları arasından Recep Tayyip Erdoğan veya Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçtikten sonra oyu zarfa koyup sandığa atacak.

Oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından oyların sayım ve dökümüne geçilecek.

Hastalık veya mani nedeniyle yatalak olan seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulacak. Bu seçmenler, mobil sandıklarda oy kullanabilecek.

Ayrıca görme engelliler, 14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi kendileri için hazırlanan şablonla ilk kez bu seçimde oy kullanabilecek.

Sandık kurulunun görevleri

Sandık başkanı ve üyeleri yemin etti.

Kapalı sandık sandıkları, oyların kapalı kalmasını ve seçmenin tam bir serbestlik içinde oy kullanmasını sağlayacak, içinin dışarıdan gözetlenmesine olanak vermeyecek biçimde olacak.

Parti meclis üyeleri, adaylar ve sandıkta görevli müşahitler (gözlemciler) üzerinde rozet, amblem veya partilerini gösteren herhangi bir işaret bulunmayacaktır.

Sandık kurul başkanı, sandık alanındaki düzeni sağlar. Önderlik düzeni bozmaya çalışanları uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandıktan atabilecek.

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenin sandık süreçlerini izlemesini engelleyecek nitelikte olmayacaktır.

Oylamada hamile, hasta, engelli ve yaşlılara öncelik verilecek.

Hiç kimse sandıkta seçmene, kullanacağı oy konusunda müdahale edemeyecek, öneride bulunamayacak veya tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandıktan çıkacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu