Ekonomi

Türk Telekom yılın ilk yarısında 7 milyar TL yatırım yaptı!

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etme vizyonuyla hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yetkinliklerimize olan güvenimizle 2023 tahminimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. Yılın sonunda; Konsolide faaliyet gelirlerinde yaklaşık yüzde 67-70, FAVÖK’te yaklaşık 25-27 milyar TL ve yatırım harcamalarında yaklaşık 19-21 milyar TL aralığında yıllık artış gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”söz konusu.

Önal, “Yılın ilk yarısında sürdürülebilirlik temel ilkeleri çerçevesinde; Enerji verimliliğine odaklanarak bu alanda birçok projenin mimarı olduk. Kendi enerjimizi üretebilme anlayışımızla Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulum çalışmalarımız devam etmektedir. Bugüne kadar ürettiğimiz çözüm ve hizmetler ile; Ülkemize ve sektörümüze değer katarken bu misyonumuzu yılın ikinci yarısında da sürdüreceğiz.”dedi.

Türk Telekom, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom, 2023 yılının ilk 6 aylık döneminde toplam 7 milyar TL yatırım yaptı. abone sayısı 52,4 milyon, sabit genişbant abone sayısı 15 milyon, taşınabilir abone sayısı ise 25,6 milyon oldu.

Türk Telekom’un fiber abone sayısı yılın ilk yarısında 720 bin net kazanımla 12,2 milyona ulaştı. Sabit genişbant bazında fiber abone payı yüzde 81,9’a yükseldi. Türk Telekom’un fiber şebeke uzunluğu yılın ilk yarısında 419 bin km’ye, geçen yılın aynı döneminde 30,8 milyon olan fiber hane kapsama alanı ise 2023’ün ilk yarısında 32 milyona ulaştı.

Yılın ikinci çeyreğinde yukarı yönlü bir performans sergileyen Türk Telekom’un konsolide gelirleri 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 67,2 artarak 17,9 milyar TL’ye ulaşırken, ilk altı ayın prestijiyle konsolide gelirleri 33,2 milyar TL oldu. 2023 yılının ikinci çeyreğinde FAVÖK’ünü (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) 6,0 milyar TL’ye çıkaran Türk Telekom’un yılın ilk altı aylık FAVÖK’ü 10,8 milyar TL oldu. Türk Telekom’un faaliyet kârı ise ikinci çeyrekte yıllık %35,1 artışla 3,4 milyar TL’ye, yılın ilk yarısında ise faaliyet kârını 5,5 milyar TL’ye yükseltti.

YIL SONU BEKLENTİLERİ YÜKSEK GERÇEK REVİZE

Yılsonu tahminlerini de yukarı yönlü revize eden Türk Telekom; Konsolide faaliyet gelirlerinin yıllık yaklaşık yüzde 67-70 oranında artmasını, FAVÖK’ün yaklaşık 25-27 milyar TL, yatırım harcamalarının ise yaklaşık 19-21 milyar TL olmasını bekliyor.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, “Türk Telekom olarak, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etme vizyonuyla herkes için erişilebilir iletişim ve teknoloji çözümleri sunma çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2. çeyrekte konsolide gelirlerimiz güçlü büyüme ivmesini sürdürerek 17,9 milyar TL’ye ulaştı.

Yılın ilk yarısında yatırım harcamalarımız bir önceki yılın ilk yarısına göre yüzde 77,2 artarak 7 milyar TL’ye ulaşırken, esas faaliyet kârımız 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 35,1 artarak 2019’a ulaştı. 3.4 milyar TL. Yılın ilk yarısında enflasyondaki yavaşlamanın ve şokların etkilerinin kademeli olarak azalmasının performans göstergesini olumlu etkilediğini belirten Önal, “Sabit genişbant segmenti 2018 yılı itibarıyla hareketli bir döneme girmeye hazırlanırken ikinci yarı, mobil temel performans göstergelerindeki sürekli iyileşme, stratejimizin başarısını ve pazardaki güçlenen konumumuzu ortaya koydu. Bu noktadan hareketle, yetkinliklerimize duyduğumuz güven ile 2023 tahminimizi yukarı yönlü revize ediyoruz.”dedi.

Yılbaşında Türkiye’yi derinden sarsan depremlerin ardından bölgede yatırımlarına ve çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Önal, şöyle devam etti:

“Türkiye, yılın başında ülkemizi vuran depremlerin yarattığı büyük tahribatın üstesinden gelmek için yılmadan çalışıyor. Türk Telekom olarak bu çalışmaların ön saflarında yer aldık. Operasyonlarımızda zararı tamamen ortadan kaldırmak ve konteyner/çadırkent gibi yeni yaşam alanlarıyla temas kurmak için sahada çalışmalarımıza devam ederken, abonelerimize sunduğumuz faydalar, bölgesel kampanyalar ve sosyal sorumluluk ile de bölgeye destek oluyoruz. projeler.

Ülkemizin dijital dönüşümünün öncüsü olmanın sorumluluğuyla hareket ediyor; ‘Türkiye için Değer’ anlayışıyla projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda attığımız en değerli adımlardan biri de başlattığımız istihdam projesi oldu. Yeni işe alımlarımızda depremden etkilenen vatandaşlarımıza öncelik vererek; Mühendisten teknisyene, finans uzmanından stajyer ekibimize kadar her kademe ve pozisyondaki iş başvurularında önceliğimiz, depremin etkilerini bir nebze de olsa azaltmaya çalışmak olmuştur. Şirketimizin insan odaklı yaklaşımı deprem bölgesinde de kendini göstermiştir.”

“419 BİN KİLOMETRELİK FİBER ALT YAPIMIZLA YÜZYILDA TÜRKİYE’YİZ”

Türk Telekom’un bir diğer önemli odağının Türkiye’nin hızlı dijitalleşmesini sağlayan fiber yatırımları olduğuna işaret eden Önal, yüksek ilişkileri Türkiye’nin her köşesine taşıma misyonuyla fiber yatırımlarına kararlılıkla devam ettiklerini vurguladı.

Önal, “Elyaf alanındaki yatırımlarımıza son derece yüksek bir motivasyon ve özveri ile devam ediyoruz. 2023 yılının ilk yarısında fiber abone sayımız 12,2 milyona ulaşırken, FTTC (Fiber to the Field Cabinet) abone sayımız 8,4 milyona, FTTH/B (Fiber to the Home/Bina) abone sayımız ise 3,8 milyona yükseldi. Sabit genişbant bazında fiber abone payı yüzde 81,9’a yükseldi.

Fiber ağımız bu yılın ilk yarısında 32 milyon haneyi kapsıyor. Yılın ilk yarısının prestijiyle fiber altyapımız 419 bin kilometreye ulaştı. Türk Yüzyılındaki yüksek teknoloji tecrübemize ek olarak, bu tecrübe ile ileriye taşıdığımız bağlanabilirlik ve altyapı tecrübemize odaklanan hizmetlerimizle var oluyoruz. Dijital dönüşümünü tamamlamış, her sektörde kendi teknolojisini üreten ve dünyaya ihraç eden bir Türkiye için ürün ve hizmet sunmayı milli sorunumuz olarak görecek ve bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.”sözlerini kullandı.

Fiber alanındaki çalışmaların ve yatırımların altını çizen Önal, FTTH Konseyi’nin Nisan 2023’te yayınladığı ‘Avrupa’da FTTH/B Pazar Panoraması’ raporunda ülkemizin fiber hane erişim durumuna ilişkin çok olumlu göstergelerle karşılaşıldığını belirtti.

Önal, “Raporda; Türkiye’nin 15,7 milyon FTTH/B hane erişimi ile Fransa ve İspanya’nın ardından Avrupa’da 3. sırada yer aldığını görüyoruz. Nitekim Türk Telekom olarak 2023 yılının ilk yarısının prestijiyle Türkiye’de 32 milyon hanede FTTH/B/C fiber ile istisnasız varız. Türkiye’nin fiber gücü Türk Telekom olarak fiberi binaya taşımak için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Sonsuza dek söylediğimiz gibi ‘ülkenin bir şehrinde değiliz, her şehrindeyiz!’ Bu kapsamda abonelerimizin fiber ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yatırımlarımıza devam ediyoruz.”terimleri kullandı.

Müşteri deneyimi memnuniyet performansı son üç yılın en yüksek seviyesinde
Bağımsız araştırma firması Ipsos’un yaptığı araştırmaya göre; Türk Telekom’un sabit internet müşteri memnuniyeti sonuçları da dikkat çeken bir diğer nokta oldu. Son üç yılın en yüksek seviyesine ulaşan müşteri deneyimi memnuniyet performansı 2023 yılının 2. çeyreğinde yüzde 64,3 oldu. Performans artışında ‘marka iletişimi’ ve ‘bağlantı kalitesi’ndeki artış etkili oldu. Memnuniyette en yüksek artış 70,5 performans ile fiber müşterilerinde görüldü.

Önal, iletişim, altyapı ve sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra birçok branşta ve farklı alanlarda sundukları çalışma ve hizmetlerle her koşulda değer yaratmaya devam ettiklerinin altını çizdi: “Sürdürülebilirliğin temel unsurları çerçevesinde; Bu alanda özellikle güç verimliliği ve dönüşümüne odaklanan birçok projenin mimarı olduk. Ülkemizin kalkınması adına yeni nesil teknolojileri destekleyen altyapı yatırımları her zaman önceliğimiz olmuştur.

Bu noktada; Türkiye’nin 5G hazırlıkları sürecinde 5G’nin vazgeçilmezi olan fiber yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz analizler ve hizmetlerimiz; Ülkemize, şubemize ve insanımıza getirisi en yüksek yatırımları yaptık. Üstlendiğimiz bu misyonla yılın ikinci yarısında da çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE EVRENSEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UNSURLARINI İÇEREN PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

teknoloji; İnsanların yaşam kalitesini yükseltmek ve daha yaşanabilir şehirlerin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla kullanan Türk Telekom, bu kapsamda yenilikçi teknolojiler geliştirmektedir. Önal, sürdürülebilirliğin kozmik ilkelerini strateji ve iş modellerine uyguladıklarını söyledi. “Türk Telekom Grubu’nun stratejik yatırım planları ve sürdürülebilirlik ajandası doğrultusunda, karbon ayak izimizi azaltmak, iklim riski yönetimine katkı sağlamak ve finansal kaynak yaratmak amacıyla Şirketimizin yakın gelecekte Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarına hız vermeyi planladığını duyurduk. değer. Bu gündem kapsamında Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (TEİAŞ), ilgili mevzuat çerçevesinde Türk Telekom’a tahsis edilen meclis gücünü 317,8 MWe’den 405,8 MWe’ye çıkardı.

GES yatırımlarımızı Diyarbakır, Ağrı ve Sivas illerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 29 yıllığına kiraladığımız araziler üzerine yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz inisiyatiflerle Türk Telekom Grubu’nun sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyoruz.

‘Türkiye’ye Değer’ çatısı altında; teknolojinin bize sunduğu tüm imkanları sürdürülebilir bir yaklaşımla seferber ediyoruz. Teknolojinin hayatımızı ve iş yapma biçimlerimizi hızla dönüştürdüğü dünyamızda, yeşil teknolojiyi benimseyen ve enerji verimliliğine yatırım yapan şirketler, geleceğin lider şirketleri olacak. Bu vizyon doğrultusunda; Kurumsal girişim sermayemiz şirketimiz TT Ventures ile otomotiv sektöründeki elektrifikasyon dönüşümüne katkı sağlamak için stratejik bir adım atarak Elektrikli Araç Şarj Şebekesi projemizi hayata geçirdik.

Elektrikli araç kullanıcılarına güvenilir, çevreci ve jeneratörle çalışan kesintisiz bir şarj hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyoruz. İnsandan ve teknolojiden aldığımız ilhamla daha yeşil ve daha dijital bir dünya için adım atıyoruz. Bu vizyonla, güç verimliliği ve güç dönüşümü için çalışmaya devam edeceğiz.”söz konusu.

KAYNAK: HABER7

kalecikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu