Sağlık

Ramazanda spor nasıl yapılır?

BURSA (İGFA) –Ramazan ayında düzenli antrenman ve spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak kadar önemlidir.

Nev Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Yaşar Akdoğan, ramazan ayında sporun nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdi.

“Bir kişi sağlık için spor yapıyorsa ramazan ayında antrenman programında bazı ayarlamalar yapmalıdır” diyen Dr. Akdoğan, “İftardan 2 saat sonra spor yapmak daha gerçekçi olur. İftardan önce veya hemen sonra eğitim yapılmamalıdır. Bol sıvı ve sindirimi kolay besinler tüketmek gerekir. Eğitim 1 saati geçmemelidir. Nem ve sıcaklığın düşük olduğu, tercihen hava akışının olduğu bir ortamda spor yapılmalıdır. Antrenman fazla yorgunluğa ve sıvı kaybına neden olmaz. Normalden daha hafif olmalı ve aralıklı olarak yapılmalıdır. Giysiler iklim koşullarına uygun olmalı ve aşırı kıvrılmayı önlemelidir. Yeterli uyumaya özen gösterilmelidir. Uykusuzken ağır antrenman yapılmamalıdır. Gün içinde yorucu aktivitelerden kaçınmak gerekir. Sakatlıkları önlemek amacıyla spor öncesi ısınmak ve spor sonrası vücudu esnetmek için geçerli antrenman ilkelerine her zaman uymak gerekir.

YORGUNLUK HİSSESİ NORMALDİR

Yaşar Akdoğan, “Ramazan ayında birçok insan gibi sporcular da yorgunluktan şikayetçi. Profesyonel sporcuların oruç tutmaları performanslarını düşürebiliyor. Sporcular yeterli kalori ve gerekli besin öğelerini almaya dikkat etmelidir. Birçok oruç tutan sporcuda gözlemlenen özellik Ramazan ayında daha fazla yağlı gıda, daha fazla hayvansal protein ve daha fazla şeker tüketmek. Sporcuların daha geç yatmaları ve uykusuzluk çekmeleri sık görülen bir durumdur. Ramazan ayında oruç tutan bir sporcu ister istemez bazı zorluklarla karşılaşacaktır. Sıcak havalarda dayanıklılık azalır ve çabuk yorulma meydana gelir. Belli bir ağırlıkta yarışmak gerekiyorsa kilo kaybından sonra bir yorgunluk döngüsü oluşur. Birkaç güne yayılan yarışlarda yorgunluk gözlenir. .Günün geç saatlerindeki yarışmalar zordur. Günün erken saatlerinde müsabaka olması bir önceki günün yorgunluğunun devam etmesine neden oluyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu