Haber

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının “Adliyede Rüşvet” Dilekçesinde Adı Geçen Hakim “Online İtibar Hizmeti” Almaya Başladı: “Temiz Sayfa”

SİNAN TARTANOĞLU

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdiği “adliyede rüşvet” iddialarının yer aldığı dilekçede adı geçen İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Hakim BA, internet üzerinden yayınladı. Türkçe’de “Temiz Sayfa” anlamına gelen “Clean Sheet” adlı uygulama. “Prestige” şirketi ile bir anlaşma imzaladı. Şirket, medya kuruluşlarından hakimle ilgili haberlerin “doğru bilgi içermediği” gerekçesiyle kaldırılmasını “talep etti”. Hakime ilişkin yüzlerce habere erişim engellendi.

Eski İstanbul Anadolu Adalet Kurulu Başkanı ve şimdiki İstanbul Adalet Kurulu Başkanı Hakim BA’nın adı; İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na sunduğu dilekçede adliyede “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarının yer aldığı belirtildi.

HSK SORUŞTURMAYA BAŞLADI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca HSK’ya gönderilen tebligat dilekçesinde yer alan iddialar hakkında, inceleme ve soruşturma izni alınarak HSK’nın ilgili birimi tarafından gerekli soruşturma ve soruşturma başlatıldı. Verilen bilgiye göre, HSK Denetim Bürosu’nun başlattığı “Kurul tarafından bir müfettiş görevlendirildi” dedi.

77 HABERE ERİŞİMİN ENGELLENMESİ KARARI

Uçar’ın HSK’ya başvurusu Birgün Gazetesi muhabiri Timur Soykan tarafından bildirildi. Soykan’ın haberi ve daha sonra yayımlanan 77 habere erişimin engellenmesi istendi. Erişim sorununu, Başsavcı Uçar’ın HSK’ya gönderdiği yazıda adı geçen eski İstanbul Anadolu Adalet Kurulu Başkanı ve şimdiki İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı talep etti. Talep kabul edildi. Erişimin engellenmesi kararına başta İstanbul Barosu olmak üzere pek çok itiraz geldi. Birgün Gazetesi ve gazeteci Timur Soykan’ın yanı sıra Gazete Duvar, Artı Gerçek ve Gazete Rüzgar’ın itirazı; “Usul ve kanuna aykırılık bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildi. İstanbul Barosu’nun itirazına ilişkin soruşturma ise sürüyor.

KILIÇDAROĞLU KÜMELENME TOPLANTISINDA ANLATTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Ekim’de TBMM’de yapılan CHP Küme Toplantısı’nda hakim hakkında şunları söyledi: “Çürümeyi organize eden kişi. Az önce bahsettiğim bu ağları denetleyen kişi. Yetkisini Meclis’ten alan kişi. Hakimler ve savcılar… Bütün bu çürümenin nedeni.” “Oyuncu da terfi ettirildi. İstanbul Adalet Divanı Başkanlığı’na getirildi, ne güzel değil mi?” dedi.

“GELECEKTE YARGI TARİHİNİ YAZACAKLAR İÇİN DE DEĞERLİ BİR BELGEDİR”

Aynı hakim daha sonra CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasının da aralarında bulunduğu 172 habere erişimin engellenmesini talep etti ve bu talep, Başsavcı Uçar’ın dilekçesinde de yer alan İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edildi.

Kılıçdaroğlu, 24 Ekim’deki son grup toplantısında konuşmasının yer aldığı haberlere erişimin engellenmesine ilişkin; “Sonra habere erişime bariyer koydular. Kimse duymasın diye. Adaletin olmadığını biliyoruz. Ancak cesur bir savcının bunu dile getirmesi adalet tarihimiz açısından çok değerli. Gelecekte yargının tarihini yazacak olanlar için değerli bir belge olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

HAKİM İÇİN “SAYFAYI TEMİZ”

Hakkındaki yüzlerce habere erişimin engellenmesi talepleri kabul edilen hakim BA; Türkçe’de “Temiz Sayfa” anlamına gelen ve “online prestij yönetimi” hizmetleri sunan “Clean Sheet” adlı bir şirketle anlaşma yaptı. Şirket, hakimle ilgili haber yayınlayan medya kuruluşlarıyla temasa geçti; Habere ilişkin verilen “erişim engelleme kararlarını” paylaştığı ve haber içeriklerinin ilgili sitelerden kaldırılmasını talep ettiği ortaya çıktı.

“İÇERİK DOĞRU BİLGİ İÇERMEZ”

İnternet siteleri bulunan medya kuruluşlarına gönderilen e-postada; “Clean Sheet olarak Sayın Bekir Altun’a online itibar konusunda hizmet vermekteyiz. … Yayınlanan içerik doğru bilgi içermemektedir. Birgün Gazetesi’nden alıntıladığınız içerik kendi sayfalarından kaldırılmıştır.”

“KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”

E-postada ayrıca; “Yukarıdaki içeriğe ilişkin mahkeme kararını ekte inceleyebilirsiniz. Bu konuda gerekli hassasiyeti göstermenizi ve içeriğin yayından kaldırılmasını rica ederiz. Anlayışınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.”

ERDOĞAN’IN OĞLU, KIZI VE AVUKATI DA AYNI ŞİRKETTEN HİZMET ALMIŞTI

Önce; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ve avukatı Mustafa Doğan İnal’ın da aynı şirketten “online prestij hizmeti” aldığı ortaya çıktı.

haber-cavdarhisar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu