Haber

İsrail, Batı Şeria’daki 9 yasadışı yerleşim birimini kendi yasalarına göre “yasallaştırdı”

İsrail Güvenlik Kabinesi, işgal altındaki Batı Şeria’daki 9 yasadışı Yahudi yerleşiminin İsrail yasalarına göre “yasallaştırılmasını” onayladı.

İsrail Güvenlik Kabinesi’ne yakın kaynaklara dayandırılan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Güvenlik Kabinesi’nin 6 saat süren toplantısında çeşitli güvenlik konuları ele alındı.

Güvenlik Kabinesi, 10 Şubat’ta yasadışı Yahudi yerleşimi Ramot’a düzenlenen ve 3 İsraillinin öldürüldüğü saldırıya yanıt olarak Doğu Kudüs’teki Filistinlilere yönelik güvenlik operasyonunu genişletmeyi kabul etti.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in 77 Yahudi yerleşim yerinin yasallaştırılması talebini de görüşen Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria’daki 9 yasadışı yerleşim biriminin “yasallaştırılmasını” onayladı.

Ben-Gvir: “9 yerleşim yeri yetmez, daha fazlasını istiyoruz”

Ben-Gvir ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Güvenlik Kabinesi’nin 9 yasadışı yerleşim yerinin yasallaştırılması talebimi onaylamasından memnuniyet duyuyorum ancak bu yeterli değil ve daha fazlasını istiyoruz.” sözlerini kullandı.

Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik güvenlik operasyonlarının yoğunlaştırılacağını da kaydetti.

Filistin’den Tepkiler

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin söz konusu kararının uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu belirtti.

Rudeyne, “Uluslararası çabaları baltalayan karar, Filistin halkına yönelik bir provokasyondur ve bölgede gerginliğin daha da artmasına neden olacaktır” dedi.

Filistin Başbakanı Mohammad Shtiyya da İsrail’in kararını “Filistin’in varlığına tehdit oluşturduğu ve uluslararası meşruiyet kararlarının alenen ihlali olduğu için bölge için tehlikeli bir tırmanma reçetesi” olarak nitelendirdi.

İstiyya, Birleşmiş Milletler ve ABD’yi iki devletli çözümü baltalayacak tek taraflı uygulamaları durdurmak için müdahale etmeye çağırdı.

Yahudi yerleşimcilerin sayısı 726 bini geçti

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarındaki tüm Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Bunlardan birden fazlası İsrail makamları tarafından planlanırken, daha küçük olanların bir kısmı Yahudi yerleşimciler tarafından yasadışı olarak inşa ediliyor. İsrail makamları zaman zaman bu yasadışı yerleşimleri kendi kanunları çerçevesinde resmileştirerek Yahudi yerleşim yerlerini genişletmeye devam ediyor.

Yasadışı yerleşim yerlerinde yaşayan Yahudi yerleşimciler, Filistinlileri taciz ederek tarım arazilerine ulaşmalarını engelliyor ve İsrail ordusu, buralarda yaşayan Yahudi yerleşimcilere barınak sağlıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Ayrılık Duvarı (Wall of Shame) ve Yahudi Yerleşimleri ile Gayret Komitesi’nin verilerine göre, Batı Şeria’da Kudüs dahil 176 yerleşim yerindeki Yahudi yerleşimcilerin sayısı bu yıl 726.427’ye ulaştı. Ayrıca Batı Şeria’da 86’sı kırsal kesimde olmak üzere 186 yasadışı yerleşim yeri bulunuyor.

kumru-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu