Ekonomi

Fed’in Faiz İndirimine İlişkin Beklentilerin Zayıflaması ile Küresel Piyasalar Negatif Bir Eğilim Takip Ediyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart ayında faiz indirimine başlayacağına dair beklentilerin zayıflamasıyla küresel piyasalar olumsuz bir seyir izlerken, bugün gözler yoğun veri gündemine çevrildi.

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının piyasa beklentilerinden daha geç güvercin adımlar atacağı yönündeki tahminler güçlenmeye devam ederken, Fed’in dün açıklanan “Bej Kitap” raporunda ülkede ekonomik aktivitenin Kasım ayından bu yana “çok az” değiştiği değerlendirmelerine yer verildi.

Yılın ilk günlerinden bu yana Fed’in Mart ayında faiz indirimi sürecine başlayacağına dair tahminler zayıflamaya devam ederken, ülkede açıklanan veriler ABD ekonomisinde güçlü bir duruşa işaret ediyor ve Fed yetkililerinin bu yöndeki sözlü yönlendirmeleri dikkat çekiyor. Söz konusu faiz indirimi için henüz çok erken.

Bankanın mart ayında faiz indirimine gideceği öngörüsü yılbaşında para piyasalarında yüzde 85 seviyesinde fiyatlanırken, dün gelen güçlü perakende satış verilerinin ardından bu oran yüzde 60’a geriledi.

ABD’de perakende satışlar geçen yılın Aralık ayında yüzde 0,6 artışla beklentilerin üzerinde, sanayi üretimi ise aynı dönemde yüzde 0,1 oranında artarken, Beige Book raporunda son haftalarda artan tüketici harcamalarının ekonomiye destek sağladığı belirtildi.

Analistler, ABD’de yılbaşından bu yana açıklanan verilerin enflasyonu desteklediğini hatırlatarak, bunun Fed’in faiz indirimlerinden endişe etmeyeceğini gösterdiğini ifade etti.

Bu gelişmelerin ardından tahvil piyasalarında satış baskısı güçlenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 8 baz puan artışla yüzde 4,13’e yükseldi ve son ayın en yüksek seviyesini test ettikten sonra günü yüzde 4,10 seviyesinde tamamladı. Şu anda yatay bir trend izliyor.

Fed’in faiz indirimine beklenenden daha geç başlayabileceği yönündeki endişelerin artması da doların diğer önemli para birimleri karşısında değer kazanmasına katkıda bulundu.

Dolar endeksi, 13 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesini 103,7 seviyesinde test ettikten sonra günü yüzde 0,1 artışla 103,5 seviyesinde tamamladı. Şu anda önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 103,3 seviyesinde bulunuyor.

Dün yüzde 1,1 düşüşle günü 2,06 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, bugün önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 2,08 dolardan alıcı buluyor.

Dün bu gelişmelerin etkisiyle New York borsasında olumsuz bir seyir gözlenirken, S&P 500 yüzde 0,56, Nasdaq endeksi yüzde 0,59, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,25 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Avrupa borsalarında dün olumsuz eğilim hakim olurken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son toplantı tutanakları ve ECB Lideri Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar yatırımcıların ilgi odağı oldu.

Dün bir açıklama yapan Lagarde, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için doğru yolda olduklarını ancak zaferin henüz ilan edilemediğini belirterek, “Bu yaz faizleri düşürebiliriz” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Dün bölge genelinde açıklanan enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Euro Bölgesi’nde Aralık 2023’te beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 2,9 artarken, İngiltere’de yüzde 4 artışla beklentileri aştı.

Para piyasalarında, enflasyon verilerinin göreli olarak zayıflamasının ardından ECB’nin ilk faiz indirimini Nisan ayında yapabileceği beklentisi olsa da güçlü duruşunu korurken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağı fiyatlanıyor. . Söz konusu veriler öncesinde BoE’nin mayıs ayında faiz indirimi sürecine başlayacağı öngörülüyordu.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,48, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,07, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,84 kayıp yaşarken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,79 kayıp yaşadı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Asya borsalarında karışık bir trend göze çarpıyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in dün yıllık bazda yüzde 5,2 ile beklentilerin altında büyümesine ek olarak, Çin hükümetinin ekonomik aktiviteyi canlandırmak için büyük teşviklerden kaçınabileceği haber akışı da piyasalardaki yükselişi yavaşlatan unsur olarak öne çıkıyor. risk arzusu.

Bu gelişmelerin ardından Çin’de Şanghay bileşik endeksi Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Japonya’da bugün açıklanan verilere göre kasım ayında sanayi üretimi aylık yüzde 0,9 azalırken, aynı dönemde kapasite kullanım oranı da yüzde 0,3’e geriledi.

Dün günü yüzde 0,6 yükselişle 148,2 seviyesinde tamamlayan ve 30 Kasım 2023’ten bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştiren dolar/yen paritesi, şu anda önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 148 seviyesinde bulunuyor.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,7, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azaldı.

Dün yurt içinde dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’un BIST 100 endeksi yüzde 0,10 değer kaybıyla günü 8.024,37 puanda tamamladı.

Dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 30,1316 seviyesinden kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada açılışta 30,1440 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükselttikten sonra 17 Türk bankasının kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

Analistler, bugün ülkede kısa vadeli borç stoku ile haftalık para ve banka istatistiklerinin takip edileceğini, yurt dışında ise ECB Lideri Lagarde’ın konuşmasının yanı sıra dünya çapındaki yoğun bilgi gündeminin de takip edileceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.000 ve 7.900 seviyeleri baz, 8.150 ve 8.200’dür. Noktanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Kasım ayı kısa vadeli dış borç stoku

12.00 Euro Bölgesi, Kasım ayı ödemeler dengesi

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 Euro Bölgesi, ECB toplantı tutanakları

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.30 ABD, Aralık ayı inşaat izinleri

16.30 ABD, Ocak ayı Philadelphia Fed imalat endeksi

18.15 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu