Sağlık

ERU hastanelerinden ‘MS Günü’ açıklaması

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
ERU Tıp Fakültesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi Doç. Mehmet Fatih Uzman, Multipl Skleroz (MS) Hastalığı hakkında bilgi vererek, MS tedavisinde son yıllarda hızlı gelişmeler olduğunu ve tedavilerin etkinliğinin her geçen gün arttığını söyledi.

Doç. Mehmet Fatih Ehil, “MS Hastalığı, beyin ve omurilik olarak tanımlanan merkezi sinir sistemini etkileyen kronik otoimmün bir hastalıktır. Otoimmünitenin hedefi sinir hücrelerini koruyan miyelin adı verilen madde olsa da, birçok merkezi sinir sistemi yapısı hastalıktan etkilenir. Etkilenen merkezi sinir sistemi yapılarına göre; Görme bozukluğu, duyusal sorunlar, güç kaybı ve denge sorunları gibi geniş kapsamlı belirtiler görülebilir.

Doç. Ehil, MS hastalığının seyrinde bireyler arasında farklılıklar olabileceğine işaret ederek, birçok kişide alevlenme ve remisyon dönemleri olan MS’e sahipken, ataksız ilerleyen tipin daha az yaygın olduğuna dikkat çekti. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görüldüğünü, en çok 20-40 yaş arası bireyleri etkilediğini, dünya çapında 2,8 milyon MS hastası olduğunu ve ortalama her 5 dakikada bir kişiye MS teşhisi konulduğunu söyledi.

Doç. Mehmet Fatih Uzman, hastalığına uluslararası tanı kriterlerine göre teşhis konulduğunu, hastalığın öyküsü ve semptomları, fizik muayene, manyetik rezonans görüntüleme (MR), uyarılmış potansiyel testleri ve sıklıkla lomber gibi testlerin değerlendirilerek tanıya konulduğunu söyledi. delinerek, hastalığın özelliklerine ve bireysel özelliklere göre kişiye özel tedavi uygulandı. söz. Doç. Dr. İmmünomodülatör tedaviler adı verilen tedaviler, hastalığa neden olan savunma sistemindeki işlev bozukluğunu düzeltmeyi amaçlar. Bu uzun süreli tedaviler, hastane koşullarında deri altı veya kas içi enjeksiyon, oral kapsül veya tabletler veya intravenöz infüzyon gibi farklı uygulama yollarına ve farklı etki mekanizmalarına sahiptir.

Doç. Mehmet Fatih Ehil, “MS’li bireylerin multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi, nörolog, fizyoterapist, psikolog ve sosyal çalışmacı gibi çeşitli sağlık profesyonellerinin işbirliğini gerektirir. Böyle bir yaklaşım, bireysel tedavi planları oluşturmada, hastaların yaşam kalitesini optimize etmede ve güçlendirme sağlamada değerli bir rol oynar. Hastalığın erken teşhisi ve hastalığa yol açan mekanizmaları düzenleyen immünomodülatör tedavilerin erken başlanması ile birçok MS hastası belirgin bir fonksiyon kaybı yaşamadan günlük yaşamlarına devam edebilmektedir. 30 Mayıs, MS farkındalığını arttırmak için tüm dünyada Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü olarak kutlanmaktadır. Tüm MS hastası arkadaşlarımızın ve yakınlarının Dünya MS Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu