Haber

DAHA FAZLA KİRA BEKLİYORLAR, 1 DAİREYİ 3’E BÖLÜYORLAR

ANTALYA’da artan kira bedelleri ve ev bulmada yaşanan sorunlar sonrası bazı ev sahipleri evlerini kaçak olarak bölerek kiraya vermeye başladı. Dairelerin tadilatı sırasında tehlikeye davetiye çıkaracak şekilde taşıyıcılara müdahale edilirken, kaçak yapı bulunan apartmanlarda oturanlar konut bile alamıyor.

Rusya ile Ukrayna arasında geçen yıl başlayan savaşın ardından binlerce Rus ve Ukraynalı Antalya’ya göç etti. Oturma izni almak isteyen yabancılar, uzun süreli konut kiraladı veya satın aldı. Artan konut ve kira fiyatları nedeniyle hem Türk vatandaşlarının hem de yabancıların konut bulması zorlaştı. Fahiş zamlar nedeniyle ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar da arttı.

Yaşanan aksiliklerin ardından bazı ev sahipleri farklı yollara yöneldi. Özellikle üniversite öğrencilerinin ve yabancıların yaşadığı bölgelerde metrekare olarak büyük apartman daireleri bölünerek yeni apartman daireleri oluşturulmaktadır. Bazen 2, bazen 3 çember 1 çembere bölünerek çıkarılır. Birden fazla ruhsatsız ve kaçak tadilat yapılarak bölünen daireler artan kiralara rağmen öğrencilerin ve yabancıların ilk tercihi arasında yer almaya başladı.

DAHA FAZLA KİRA BEKLENTİSİ

Ancak bilinçsizce bölünmüş birden fazla daire, özellikle tadilatlar sırasında taşıyıcıların hasar görmesi nedeniyle tehlikeye davetiye çıkarır. Kaçak konutlara yerleşenler ise konut alamıyor ve kendi adına yasal abonelik başvurusunda bulunamıyor. Kira beklentisi nedeniyle bölünen konutlarda yaşayanlar sıkıntı yaşarken, yetkililer de yaşanabilecek tehlikelere karşı uyarılarda bulunuyor.

‘BİNAYA EKSTRA YÜKLER YÜKLENİYOR’

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, bu tür dairelerin tehlikeli olduğunu belirterek, “Öğrencilerin ve yabancıların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki daire sahipleri, dairelerini bölerek 2-3 daireyi kiraya veriyor” dedi. Daha fazla gelir elde etmek için 1 daireden. Burada da “Yapıya duvar gibi ekstra yükler getiriyorlar, bu tadilatlar denetimsiz yapılıyor. Denetimsiz olduklarında, yapısal sistem elemanları genellikle zarar görür. İmar mevzuatı kapsamında yapılacaksa da bunun mutlaka ruhsata tabi tutularak denetimli bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.

‘YANLIŞ VE AYKIRI’

Bu tadilatlarda asıl desteğin imar barışı beklentisi olduğunu belirten Akdoğan, “Vatandaş ‘tek daire yerine daire bölerek daha fazla gelir elde ederim’ diyor. Bölgemizde konut sorunu olduğu için, Bu daireler çok rağbet görüyor.Kişinin hakkı varsa ruhsatlı ve denetim altında.Yapması doğru olur, yoksa bütün inşaatlar kaçak ve kaçak olur. Bunlar temelde yanlıştır ve biz buna karşıyız” dedi.

‘KOLONLAR, KİRİŞLER KESİLDİ’

Bu apartmanların denetlenmesi gerektiğini ifade eden Akdoğan, “Bu binalarda yapılan tadilatlar denetimsiz yapıldığı için teknik bilgisi olan kişiler bu tadilatları yapmıyor. Tadilatlar yapılırken kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanlar da aynı şekilde yapılıyor.” Kolon ve kirişlerin kesilmesine bile şahit olabiliyor.İzmir ve İstanbul’daki son depremlerde “Türkiye’de yıkılan binalarda kolonların kesildiğini biliyoruz. Bu tadilatlar yapılmamalı” dedi.

“İNTERNET BAĞLANTISI BİLE BİLE UYMADIK”

Daha önce oturduğu dubleks apartmandan ayrıldığını öğrendiğini belirten Ayşe Biçici, “Geçen sene ikinci evime taşındığımda dublekslerden yapılmış 2+1 çatılarda yaşıyordum. Yasal olarak daire, konut alamadık. Sadece ev sahibimizin evinde ikamet gösterebildik. Ev sahibimize internet aboneliğimizi bile ödeyebildik. “Onu evinden aldık. Orada 2 yıl bu şartlar altında yaşadık” dedi.

‘TUTULDUKTAN SONRA KONUT ALINMAYACAĞI SÖYLENDİ’

Biçici, kaçak olduğunu bilseydi daireyi kiralamayacağını söyledi. “Kiralar artınca bizden yüksek kira istedi. Bu yüzden anlaşamadık, çıkmak zorunda kaldık. Gayri resmi dairesine işgalci olarak bizi mahkemeye çıkardı. İlk başta bunun olacağını bilmiyorduk. kaçak bir yerdi. Evi kiraya verdikten sonra oturacak yer bulamadık.” anlattı” dedi.

‘3+1 DAİRELERİ BÖLDÜ, 2 DAİRE KİRAYA VERDİ’

Kentteki emlakçılardan Halit Mert, son dönemde artan nüfus nedeniyle dubleks dairelerin bölündüğünü ve bu durumların sıklıkla yaşandığını belirterek, bu tip dairelerin daha çok öğrenciler ve yabancılar tarafından tercih edildiğini söyledi. Mert, “Son zamanlarda normal kattaki dairelerin bölünüp ayrı kapı verildiği veya oda olarak kiraya verildiği ile karşılaşıyoruz. Bir müşterimizin 3 artı 1 daireyi ortadan bölerek 2 daire oluşturduğuna şahit olduk. Küçük ev kiralamak isteyen bazı vatandaşların da tercihi bu. Daha çok yabancılar, öğrenciler tercih ediyor” dedi.

‘KONT SAHİBİNİN MİSAFİRLERİNE BAKIYORLAR’

Bölünmüş dairelerde yaşayanların sayısının arttığını belirten Halit Mert, “Daireler toplu olarak bölündüğünde 10-12 bin liralık kira geliri yerine bu ev sahipleri daha fazla kira geliri istedikleri için bu yolu tercih ediyor. • Kirasının daha düşük olması nedeniyle ev arayanlar tarafından tercih edilmektedir.“Dairelerde konut alınamıyor. Bu durumlarda ev sahipleri genellikle ikamet almak isteyenleri kendi dairelerinde misafir olarak gösteriyor” dedi.

haber-banaz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu