Ekonomi

Çin’de Deflasyon Riski Artıyor

Çin’de üretici fiyatlarında devam eden düşüş ve tüketici fiyatlarındaki sakinlik deflasyon riskine ilişkin endişeleri artırdı.

Çin Ulusal İstatistik Ofisi (UIB), ülkedeki fiyat artışlarına ilişkin Ekim 2023 verilerini açıkladı.

Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0,2, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2,6 azaldı.

Ülkede üretici fiyatları bir yılı aşkın süredir düşüş yaşarken tüketici fiyatlarındaki sakinlik devam ediyor.

İmalat sanayi ürünlerinin fabrika çıkış fiyatları üzerinden hesaplanan ÜFE’de 2022 yılının son çeyreğinde kaydedilen düşüş yılın 10 ayında da devam etti. ÜFE Ekim ayında yüzde 2,6 oranında gerilerken, Eylül ayındaki yüzde 2,5’lik düşüş devam etti.

Enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Eylül ayında sabit kaldıktan sonra Ekim ayında yüzde 0,2 oranında azalarak sakin seyrini sürdürdü.

Ekim ayında gıda fiyatları yüzde 4 oranında düşerken, gıda dışı fiyatlar yüzde 0,7 oranında arttı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yüzde 0,6 oldu.

Dünyada, özellikle gelişmiş ekonomilerde, Kovid-19 sonrası enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde, Çin’de de ters eğilimin derinleştiği gözleniyor. Ülkede tüketici fiyatları bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,4 arttı.

Fiyat artışlarının hükümetin bu yıl için belirlediği yüzde 3’lük enflasyon hedefinin altında kalacağı öngörülüyor.

altieylulhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu