Haber

Ata’nın İzmit’ten son uğurlanışına ‘Zor Veda’

KOCAELİ (İGFA) – İzmit Belediyesi, Ulu Lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının İzmitlilerle buluştuğu gün olan 19 Kasım’da Ata’yı anma programı gerçekleştirdi.

‘Son Yolculuk Zor Veda’ isimli belgesel sinema gösterimi sırasında Yunus Emre Kültür Merkezi’nde his dolu anlar yaşandı.

Belgesel gösterimi öncesinde konuşan İzmit Belediye Lideri Fatma Kaplan Hürriyet, “Vedalar zordur. İnsanın boğazında nasıl da düğümleniverir kelimeler. Kelimeler susar. Gözler konuşur. Sonra o gözlerden akan yaşlar aslında her şeyi anlatır. Ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlara rağmen, milletinden aldığı güçle, hayatı pahasına Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına önderlik eden Ata’mızı, bundan tam 84 yıl önce ölümsüzlüğe uğurladık” dedi.

“HİÇBİR SORUDAN KORKMAYAN BİR LİDERDİ”

Gerek İzmit’in düşman işgalinden kurtuluşundan sonra yaptığı ziyaret İzmit’in çok kıymetli dönüm noktalarından biri olduğunu söz eden Lider Kaplan Hürriyet, “Atatürk İzmit’te birinci ve tek basın toplantısını gerçekleştirdiğinde, gerek Ankara’dan İstanbul’a dönüşlerinde sık sık İzmit’e uğramayı ihmal etmemişti. O basın toplantısında değerli muştular verilmişti. Atatürk o basın toplantısında ‘Bana ne isterseniz sorabilirsiniz’ diyerek aslında sansürün olmadığını ve hiçbir sorudan korkmadığını göstermiştir. Cumhuriyet ile yönetileceğimizin muştusu birinci o toplantıda verildi. Ne keyifli ki bizler Atatürk’ün önderliğinde yetişen ve bugünlere kavuşan bir ulusun şanslı çocuklarıyız” diye konuştu.

TARİHİN ŞAHİDİ AYNUR ÖZALP O ANLARI ANLATTI

Bu ortada Ulu Başkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının İzmit’te uğurlandığı anlara şahitlik eden Aynur Özalp his dolu konuşmasında, “5 yaşındaydım Atatürk’ün naaşı İzmit’e getirildiğinde. O feryatlar, hıçkırıklar hala kulaklarımdadır. Yaşanan hüzün anlatılabilecek gibi değildi. Ne mutlu ki Mustafa Kemal gibi harika bir insana sahibiz” dedi. Özalp ayrıyeten programda babasının da Atatürk ile olan anısını iştirakçilerle paylaştı.

Belgesel sinemanın tarih danışmanlarından Feyzullah Yavuz Ulugün ise, “İzmit o gün nüfusunu ikiye katlamıştı. 35 bin İzmitlinin ötesinde, birçok insan köylerden, komşu vilayetlerden gelmişlerdi ve uzun saatler Atatürk’ü beklediler son bir defa görebilmek için. Ata’nın naaşını taşıyan tren bütün İzmit’in sel üzere gözyaşı akıttığı bir merasimle haykırışlar içinde hareket ediyor. İstasyondan Ulugazi İlkokulunun olduğu noktaya kadar tren 2 saatte gidebiliyor. İnsanların kendilerini trenin önüne atmasından ötürü kenardaki haykırmalardan ötürü 2 saate gidebiliyor. Bu türlü üzücü lakin hürmet ve vefa içeren bir seyahatten sonra Ata’mız Ankara’ya varıyor” dedi.

Belgesel sinemanın tarih danışmanlarından Numan Gülşah ise Sinemanın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

ANILARINI ANLATTILAR

Bu ortada Koray Sıpçıkoğlu ve Onur Azad’ın direktörlüğünü yaptığı “Son Yolculuk Zor Veda” belgesel sinemasında Atatürk’ün vefatı olan 10 Kasım ve 19 Kasım 1938 aralığı yer alıyor. Proje içerisinde Donanmanın düzenlediği, Dolmabahçe’den İzmit’e kadar olan hazırlık ve merasim işleyişi, Atatürk ile anıları olan ve merasim gününe tanıklık edenler, Atatürk koleksiyoneri ve Atatürk ile ilgili kitaplarıyla tanınan muharrir Hanri Benazus’un Atatürk ile ilgili anıları yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu